Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Батьки, діти і книжки про секс
09.04.2024
Що почитати?

Видавництво «Ранок» дбає про всебічний розвиток своїх читачів, зокрема і про статеве виховання, а тому в нашому асортименті є книжки про стать, дорослішання і секс для дітей різного віку. Та насправді не кожні тато й мама, дідусь чи бабуся готові розпочати статеве виховання дитини навіть із книжками. Причин чимало: страх травмувати дитину, невміння відповісти на запитання, банальний сором, а то й узагалі упередження щодо такої літератури. Ми зібрали батьківські коментарі із запитаннями, обуреннями і висловлюваннями про книжки такої тематики і спробуємо на них конструктивно відповісти.

«Коли краще розпочинати говорити з дитиною про її тіло і стать? І чи краще робити це з допомогою книжок чи своїми словами надійніше?»

Експертка із сексуальної освіти, рецензентка не одного нашого видання для дітей про секс Юлія Ярмоленко радить говорити з дитиною про її тіло, стать і секс і з самого народження. Варто почати з банального правильного називання статевих органів, згодом пояснити правило трусиків. Якщо вам складно самостійно розповідати про це, на допомогу прийде серія «Дітям про інтимне». Тут є книжки як на елементарні теми про тіло, гігієну і почуття, так і на більш лоскітливі, що відповідають на запитання «Звідки беруться діти?».

«Чи не зарано такі книжки для 5 років? Моя дитина грається в пісочку, не треба їй ще всього цього знати!»

Справді, є книжки для 5-річних дітей про тіло і секс. А є книжки для 12-річних. Все тому, що не існує чітко визначеного віку, коли варто давати більш детальну інформацію. Головне — відчувати і розуміти потреби вашої дитини. Її вже в 5 років можуть цікавити теми сексу і почуттів, які вона переживає (саме так, адже діти здатні мати романтичні почуття ще з раннього віку), і тоді такі книжки просто необхідні. Наприклад, книжка «Так і ні» про першу закоханість і вміння пояснити свої почуття. Або ж дитина навіть у 7 років може бути абсолютно байдужою до теми, і тоді достатньо буде правила трусиків і базових відомостей про безпеку й гігієну, аж поки дитина сама зацікавиться глибше та проситиме пояснень.

Важливо не табуювати тему, щоб згодом ваш син чи донька із запитаннями прийшли саме до вас, а не до інтернету чи до друзів-однолітків, які можуть дати викривлену інформацію.

«Моїй доньці вже 7 — і я ніколи не говорила з нею про секс. Відчуваю, що вже час, але соромлюся й не знаю, як підступити до теми…»

Навіть якщо вашим доньці чи синові 7 років і більше, є чудові книжки, які можуть природно й безболісно спонукати вас до цієї розмови. Зверніть увагу на серію «Моє тіло змінюється» для дітей молодшого шкільного віку. На сторінках серії є важлива інформація про тіло дитини, яка дорослішає. І, навпаки, немає надмірних заглиблень у тему сексу, які можуть бути складними для першого знайомства з темою. Натомість ці книжки пояснюють причини появи волосся на тілі, перших місячних, нічних полюцій та змін настрою.

Маленький лайфхак: читайте книжку разом із дитиною, щоб подолати і власну ніяковість та вміти підтримати подальший діалог.

«Я вибрала і придбала книжку для свого сина. Але не наважуся віддати її йому або разом почитати. Боюся, що не зможу бути невимушеною, соромитимусь і наговорю дурниць. Як впоратися з цим?»

Мамі чи татові перший раз варто обов’язково прочитати книжку самостійно. Це важливо з багатьох причин. Передусім ви зможете оцінити, наскільки актуальною для вашої дитини є інформація на сторінках. По-друге, ви перевірите інформацію і будете переконані, що в книжці не написано неправди. По-третє, ви будете підготовленими до запитань, які можливо виникнуть у дитини в процесі читання. Зокрема не лише інформативно, але й емоційно. Уявіть, як ви читаєте разом із дитиною статтю про секс і відстежте емоції, які  у вас виникнуть, навчіться їх переживати. Під час читання з дитиною можна чесно зізнатися, що вам дещо ніяково, але ви хочете подолати це разом.

«Дратує, що такі книжки узагальнені. У мене хлопчик, то навіщо йому знати про місячні, ПМС, розмір бюстгалтерів та пологи? Все докупи. Який сенс?»

Насправді і хлопчикам, і дівчаткам важливо знати про особливості тіла протилежної статі. У дорослому віці дитині значно легше буде в стосунках, якщо вона розумітиме свого партнера якнайкраще. Проте і книжок із розподіленням за статтю теж чимало. Скажімо, серія «Моє тіло змінюється» складається з двох книжок — для дівчат і для хлопців. Для дітей старшого віку, від 10-12 років, радимо книжку «Цілком природно…», де кожний етап дорослішання й сексу розглянуто з «хлопчачого» і «дівчачого» кута зору.

«Підлітки вже давно все знають, навіть більше за нас, дорослих. Їм такі книжки нецікаві»

Сучасні підлітки і справді знають чимало завдяки інтернету. Та згадайте, яку гору відвертих дурниць подекуди доводиться перебрати, поки в інтернеті знайдеш щось потрібне. І якщо дорослі здатні фільтрувати інформацію, дитина може довіритися першому ліпшому сайту. В інтернеті чатують міфи про місячні, про гігієну, перший секс і контрацепцію. Натомість у книжки, над якими працюють фахівці, редактори й наукові консультанти, дурниці не мають шансу просочитися.

Та й чи насправді підлітки знають усе? Скажімо, у книжці «Цілком природно…», яка розрахована саме для підлітків, цілих 194 сторінки! Інформацію звідси знає не кожний дорослий, попри те, що на сторінках не написано нічого зайвого. Книжка вчить дбати про своє здоров’я, зважено підходити до рішень щодо сексу, приймати власне тіло та поважати тіла, думки й почуття інших людей. Є окремий розділ, який допоможе усвідомити відповідальність, яку беруть на себе люди, починаючи статеве життя, і розкаже про можливі негативні наслідки незахищеного сексу та про засоби захисту. Якщо ваш підліток відмовляється брати книжку, просто покладіть її на видноті й порадьте почитати, коли в дитини виникне якесь запитання, — і рано чи пізно книжка стане в пригоді.

«Я такої книжки не мала ні в 6 років, ні в 12 — і нормальна виросла, і в мене все в порядку!»

Насправді це велика вдача, якщо без книжок про секс і дорослішання людина виростає цілком освіченою в цьому питанні. Але скоріш за все вам доводилося по крихтах збирати потрібну інформацію, робити купу помилок, піддаватися впливу стереотипів, а потім від них позбуватися. Здається, сьогодні такий шлях невиправдано складний і заплутаний. Навіщо сто разів спотикатися, якщо можна прочитати з дитиною книжку і привчити шукати потрібну інформацію в надійних джерелах?

 

Книжок про секс на різні потреби, вік і смак достатньо. Зичимо знайти ту, що підійде і дитині, і батькам.

 

Катерина Процун,

провідна редакторка
ВГ «Енциклопедії»

 

 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: