Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Білосніжка з Місяця. Рецензія на казковий ретелінг "Вінтер" Марісси Маєр
21.12.2023
Що почитати?

«— А я вже починаю думати, що досконалість теж може бути вадою, сказала правителька, тоді як вада, навпаки, може довершити досконалість»

 

Хочеться почати з довгих роздумів та складних описових конструкцій, але… Насправді ні. Хочеться щасливо стрибати, адже! Нарешті вона: фінальна частина тетралогії Хроніки Місяця від Марісси Маєр. Ми так довго йшли разом з героями та героїнями до цього знакового моменту.

І таки дійшли. Не без втрат, не без прикрих помилок, яких можна було б уникнути, не без вагань, і не без несказаних слів. Але ми тут, на сторінках четвертої та за сумісництво фінальної частини Хронік Місяця — книги «Вінтер».

Так, Вінтер — та сама пасербиця королеви Левани та двоюрідна сестра Сіндер, про яку ми частково дізнавалися різну інформацію з попередніх частин. Вінтер — особлива місячанка, геть не схожа на типове уявлення про особу королівської крові та повна протилежність своєї жорстокої мачухи Левани.

Окрім доброго, чуйного та навіть дещо наївного характеру, Вінтер має надзвичайну вроду. Пфф, подумаєте ви. Вона ж місячанка, що тут особливого? Взяла та й начарувала собі ту вроду, як і Левана та всі інші місячани, які не є «шкаралупками». Але врода Вінтер такий дійсно явище унікальне. Адже принцеса відмовилася від свого дару та заприсяглася користуватися навіюванням. Це робить її особливою та водночас вразливою перед могутністю тої ж Левани, тавматургів та навіть простих місячан.

Вінтер закохана у свого охоронця Джейсіна, солдата Місячної Гвардії. Що ж, Кресс, Сіндер, Торн, Вовк та Скарлет вже зустрічалися з Джейсіном. Проте для них його особа протягом наступних подій четвертої книги буде більш суперечливою та менш однозначної, ніж для Вінтер, яка знала хлопця з самого дитинства.

Отже, поки Вінтер перебуває фактично у в'язниці, під тотальним контролем Левани, добровільно позбавлена місячного дару, вона знаходить втіху у… звіринці. Так, смаки у цих місячан дивні й поготів. Проте саме тут принцеса Вінтер зустрічає рудоволосу Скарлет, яка є бранкою королеви Левани.

Скарлет гадає, що Вінтер трохи без царя в голові та спершу не довіряє принцесі. Але поступово вони починає бачити у цій дивакуватій та шалено прекрасній дівчині майбутню рятівницю. Адже саме вона стане квитком Скарлет на волю.

Тим часом Сіндер та її план з викрадення імператора Кайто успішно реалізується. Ого, а для чого вона це зробила? Що ж, відповідь на це питання вже буде містити спойлер, тож, скажу загалом: Сіндер амбітно налаштована на те, щоб повернути собі Місячний престол, скинути Левану з трону та не дати їй ні за що укласти шлюбний союз з Каєм.

І, так, треба ж ще й Скарлет врятувати, бо Вовк готовий вже вити на місяць та гризти його зубами без своєї любої альфи. Команда Сіндер разом з Іко розробляють план. Але, звісно ж, як це буває, однієї миті все починає летіти шкереберть. Адже Левана готова на все, аби позбутися надокучливої племінниці та ще й, бонусом, здихатися божевільної пасербиці.

В певний момент команда Сіндер вимушена буде розділитися. І станеться це звісно ж не за сприятливих обставин, а через величеньку таку халепу. То тут, то там, Сіндер по крихточках збиратиме спогади про власне походження та королівський родовід. Кіборгиня, що зросла на Землі, має стати Королевою Місячної Держави. Навіть у самої Сіндер глобальність цього плану не вкладатиметься в голові…

Але права відступити вона не матиме. Адже від її дій та рішучості залежатимуть життя друзів, доля Місячної Держави та її рідної Землі. Четверта частина готує до епічного фіналу, де добро обов'язково переможе зло, і всі житимуть довго та щасливо.

Утім, це, зазвичай трапляється у казках про чарівних принцес та хоробрих принців. А в нас тут трошки інша тусовка: вовкулаки та безстрашні рудоволосі фермерки (у минулому, звісно), галактичні крадії-красунчики та гакерки-інтровертки, кіборгині-революціонерки, королеви-узурпаторки із моторошними таємницями, імператор, що носить худі та дівчина-андроїд, що полюбляє красиві сукні та блакитні кіски. Так, звичайною казочкою це не назвеш. Тож і фінал ох який незвичайних та ох який на 100% моцний.

То що, готові до подорожі на Місяць? Там вже зачекалася королева-тиранка, яку треба з престолу скинути та й ще стільки всього треба встигнути за буквально кілька днів. Врятувати цілий світ — оце по-нашому!

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: