Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Читаємо нон-фікшн разом із дітьми
02.12.2021
Що почитати?

Будемо відвертими: у нас рідко коли вистачає часу на те, щоб перетворити навчання на гру чи влаштувати з дітьми ляльковий театр за мотивами їхніх улюблених казок. Але навіть якщо натхнення перетворюватися на пірата чи фею в нас немає, читати і обговорювати з дітьми книжки у жанрі нон-фікшн – наш святий обов’язок.

По-перше, це корисно. Дитина – і ми разом із нею – отримує купу нової інформації про нашу дійсність, а не про уявні фантастичні світи. Розвивається критичне мислення, збільшується словниковий запас, тренується пам’ять – одним словом, працює мозок. Дітям до цих «побічних ефектів» читання зазвичай байдуже, а от дорослим – навпаки.

По-друге, це страшенно цікаво. Є багато тем, у яких ми не можемо вважати себе фахівцями, і що може бути кращим, ніж книга саме на ці теми, створена тими, хто на них знається? Можна читати дітям, а можна просити дитину читати нам, поки ми зайняті якоюсь хатньою роботою. Головне – обговорити потім прочитане.

І по-третє, читання нон-фікшну – це тренд. Сучасні підлітки часто взагалі не читають художньої літератури за межами шкільної програми. У самостійному ж читанні перевагу віддають саме нон-фікшну.

Холодні осінньо-зимові вечори в період локдауну – чудова нагода заснувати нову традицію: читання нехудожньої літератури у вузькому сімейному колі.

Оскільки літератури такої існує, без перебільшення, цілий океан – спробуємо виділити в ньому кілька острівців.

Острівець перший – наука. Серія для дітей від видавництва «Ранок» називається «Про науку» і складається з трьох книжок: «Квантова фізика», «Теорія відносності» та «Архітектура». Так, це ті галузі, в яких насправді тямить мало хто з дорослих – як можна розповісти про них малечі доступною мовою? Повірте, можна, адже ці книги сповнені гумору та жартів, мають круту інфографіку, і навіть найскладніші речі викладені в них дуже просто і зрозуміло. Серія «Про науку» варта того, щоб оселитися на наших книжкових полицях, і, до речі, вона буде розширюватись.

Другий острів можна сміливо назвати архіпелагом. Це – різноманітні енциклопедії видавництва «Ранок». «Світ пана Водиці» чи «33 найцікавіші споруди», «Історія роботів» та «Життя моря», «Анатомія. Атлас», «Моя перша мальована енциклопедія. Ферма», «Дівчата думають про все на світі», «33 найвідоміші картини та скульптури», «Найвища гора. Найглибший океан», «Дивовижні мандрівки тварин» — перелік можна продовжувати і продовжувати. Чим би не цікавилася дитина – серед наших енциклопедій точно можна підібрати щось на цю тему.

Острів комп’ютерів. Якщо дитина захоплюється комп’ютерними іграми, пробує малювати на планшеті чи створювати коди у грі – тоді цей острів для неї. Книга Крейґа Стіла та Берата Пекмезчі «Геймер на 100%. Переходь у режим профі» — саме те, що потрібно. Дитині – щоб розібратися в тому, чи хоче вона пов’язувати своє майбутнє з гейм-індустрією, а батькам – щоб переконатися: комп’ютерні ігри – це дуже і дуже серйозно.

Наступний етап – «Програмування для дітей» у двох книгах. Вони навчать дитину програмувати мовою Скретч і створювати власні проєкти з нуля.

Від комп’ютерної тематики стрибнемо зовсім в інший бік: питання, пов’язані з анатомією, генетикою, будовою власного тіла, завжди цікавлять дітей. Серія книг «Генетика для дітей» відомого науковця, молекулярного генетика Патріка Боерле написана у співавторстві з досвідченим дитячим письменником у жанрі нон-фікшн Норбертом Ланда. У книгах є відповіді на безліч питань, які ставлять діти. Наприклад, чому вони схожі на нас. З чого складається наше тіло. Що таке клітини і як вони виглядають. Чому одні люди мають чорну шкіру, а інші – альбіноси. Відповіді на ці та інші сто запитань від наших допитливих малюків – під обкладинкою «Генетики для дітей».

Макс Пембертон дав своїй книзі доволі довгу назву, але насправді вона містить детальний опис, до якого майже нема чого додати. Отже, «Неймовірна пригода бути людиною. Твоє надзвичайне тіло і як у ньому жити». Важко не погодитися з Максом: нам всім неймовірно пощастило, якщо з певного набору клітин склалися саме ми. Тож варто прочитати книгу і дізнатися, на що ці клітини здатні.

І останній острівець на сьогодні – книги, присвячені делікатній темі дорослішання та статевого виховання. Не всі батьки готові відверто розмовляти про це з дітьми-підлітками. Тут у пригоді стануть книги – як привід для подібної розмови.

Наприклад, чудовий довідник від Ліз Флейвел «Про “це” в цифрах. Цікаво про секс і дорослішання» та серія з двох книг «Хлопці/Дівчата. Як усе влаштовано. Посібник з виживання для підлітків». Безліч інформації та корисних порад у галузі фізіології та психології роблять ці книжки просто «must read», якщо перехідний вік з його проблемами у дитини вже не за горами.

А ще більше різноманітних книг нон-фікшн — за посиланням.

 

Юліта Ран

Письменниця, драматургиня

Товари з цієї статті
Архітектура
Берта Барді Міла
240,00
33 найцікавіші споруди
Штепанка Секанінова
240,00
Геніальні гени
Патрік А. Боерле
90,00
Геніальні гени
Патрік А. Боерле
90,00
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: