Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
«Ця книжка повна мізків»: 12 фактів з енциклопедії, які потішать допитливий мозок
25.03.2023
Що почитати?

Наша новинка інтригує самою назвою. Бо що значить «Ця книжка повна мізків»? А те, що в ній зібрано силу-силенну наукових фактів про природний суперкомп'ютер живих істот! І часто ці факти не вкладаються в голові... тобто в мозку. Ми з величезною насолодою прочитали всі шість розділів енциклопедії та вибрали по два факти з кожного. Запрошуємо допитливих читачів і читачок потішити мозок новими знаннями!

1. Мозок — ніби дуже розумне желе. Чому? Бо він драглистий і труський.

Перший розділ книжки знайомить дитину з найголовнішим про мозок. Що це таке, як мозок поєднаний із рештою тіла та, звісно, який він на вигляд. І хоч нам мозок може видатися твердим, як зморщена родзинка, насправді він на чверть складається з рідини. Чим не желе?

2. Мозок дятла має ремінь безпеки.

Хіба не очевидно, що мозку цієї пташки потрібен неабиякий захист? Цю функцію виконує під’язикова кістка, що утримує орган на місці. А довжелезний язик пташки додатково обплітає мозок.

3. Можна вижити, маючи лише стовбур головного мозку. Щоправда, така людина не зможе думати, а лише дихати й ковтати, а її серце — перекачувати кров.

І так, мозок має стовбур і головний мозок. І ще мозочок. Другий розділ енциклопедії допомагає читачам і читачкам розібратися, що ж усередині мозку. Отож і розказано тут про кожну «кімнатку» — тобто відділи цього органу та їхні функції.

4. Власниками найскладніших у  світі очей є креветки-богомоли. Їхні очі мають уп'ятеро більше рецепторів, ніж людські, і розрізняють більше кольорів.

Так, у цьому розділі можна прочитати ще й про зір. А ще завдяки оптичним ілюзіям переконатися, що побаченому не завжди можна вірити.

5. Швидкість думок сягає 431 кілометра за годину. Швидше за гепарда!

А допомогти мозкові можна, наприклад, щодня вживаючи фрукти й овочі й маючи повноцінний сон. Усе про те, як і завдяки чому ми думаємо, написано в третьому розділі.

6. Мізки електричні! Кожне надіслане мозком повідомлення є крихітнім електричним сигналом. Що ж тоді дроти? Нерви!

7. Таргани можуть прожити без голови чи мозку понад тиждень. Бо дихають вони через отвори в тілі.

Четвертий розділ повністю присвячений нелюдським мізкам. У деяких тварин їх кілька, а в інших мозок узагалі відсутній. І це дивовижно!

8. Шимпанзе використовують приблизно 60 різних жестів для спілкування. І зрозуміють сенс, навіть якщо жест покаже людина. Лайфхак зі спілкування із шимпанзе на сторінці 63.

9. Якби існував жорсткий диск комп’ютера з такою самою ємністю, яку має мозок людини, він уміщував би книгу з понад шістьма мільярдами сторінок.

П'ятий розділ — про штучний інтелект. І про те, коли мозок не є мозком.

10. Рослини можуть ділитися їжею одна з одною. Це відбувається завдяки грибам, які вкривають коріння рослин. Коли такі корені переплітаються, рослини «годують» одна одну й навіть лікують. І ніякого мозку не треба!

11. Однією із найдавніших операцій на голові є трепанація, якій понад 7000 років. Під час такої операції в черепі роблять отвір. Раніше люди вірили, що трепанація дає змогу поганим думкам вийти з мозку.

12. Ученим вдалося створити пристрій, здатний зчитувати мозкові хвилі, а потім говорити за людей.

Шостий розділ про те, як вивчали мозок у давнину, про сьогодення нейробіології та про те, куди ця наука сягне в майбутньому.

Бонусний факт: ця книжка повна не лише мізків, але й порад з навчання й запам'ятовування. А також експериментів, які дитина зможе виконати вдома самотужки.

Скажімо, є експеримент на рівновагу, який демонструє роботу клаптико-вузликової частки мозку.

А наприкінці є декілька вправ, щоб спробувати обманути свій мозок. Як зробити дірку у руці? Якщо знати, як перехитрити мозок, — легко.

 

Погодьтеся, лише ці факти добряче підживили мозок корисною інформацією. Годі й казати про всю енциклопедію!  Заслуговує стати настільною книгою всіх, хто любить помізкувати!

 

Катерина Процун,

провідна редакторка ВГ «Енциклопедії»

 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: