Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Читайте немовлятам: як раннє читання вголос розвиває мозок
25.03.2023
Поради батькам

Нині дуже модно займатися раннім розвитком. Ледь не до моменту народження малюка мами відвідують спеціальні курси, слухають Моцарта, спілкуються з дитиною, яка ще не з'явилася на світ. І сьогодні для цього є багато можливостей. Дорогі іграшки з першого моменту життя дитини покликані розвивати її сенсорику та дрібну моторику. Психологи можуть бачити, що діти досить швидко освоюють багато навичок. Але... Цікаво те, що фахівці з дитячого розвитку спостерігають у сучасних дітей пізніше освоєння мовлення, невеликий словниковий запас, а згодом і невміння складно формулювати свої думки, розгорнуто переказувати, давати повні відповіді на запитання.

Хочу переконати вас, шановні батьки, у тому, що навіть найменшим дітям потрібно читати вголос. Тут є два дуже важливі моменти: користь самого читання та спілкування дитини зі своїм любим дорослим.

Отже, якщо ви читатимете малюку вголос з самого його народження (ну тільки не питайте у мене, коли треба починати, народився — і почали!), ось яка від цього буде користь:

+ Звернення до дитини. Якщо дитині читають мама, тато, бабуся чи дідусь — вона чує знайомий голос, до якого звикла, і чудово його сприймає. Вона чує звернення саме до себе, а не безликий голос аудіоказки, що звучить із планшета. Спокійне звучання рідного голосу створює відчуття безпеки та налаштовує на ідеальне сприйняття інформації. Спільне читання — це чудовий спосіб комунікації з дитиною, коли можна разом переживати те, що відбувається в книзі, відповідати на дитячі питання (коли малюк підросте). А ще таким чином можна вже зараз закласти чудову традицію спільного проведення часу.

+ Створення словникового запасу. Це тільки здається, що немовля ще нічого не розуміє і не запам'ятовує. Насправді щохвилини головний мозок дитини дозріває, і у ньому утворюються нові нейронні зв'язки. Дитина, яка сприймає повільну емоційну мову, чує слова та речення, інтонації, починає раніше і успішніше освоювати розмовну мову, легко запам'ятовує вірші. А розширення словникового запасу відбувається швидше, ніж у дітей, яким не читають.

+ Правильний вплив на нервову систему. Ритм читання (віршів чи прози) дуже благотворно впливає на дитячу нервову систему. Набагато краще, ніж яскраві іграшки, що голосно звучать, або мультики (нехай навіть і створені для найменших). Коли таке слухання стане звичним для малюка, ви помітите, що він швидше заспокоюється, слухаючи вас.

 + І ще плюси, які дасть раннє читання вашій дитині сьогодні і в майбутньому: розвиток фантазії, усвідомленості, навичок комунікації, дрібної моторики, вміння формулювати свої думки та вміння слухати. Гадаю, всім зрозуміло, чому це так.

А тепер інформація для скептиків.

Науково підтверджений факт: діти, яким регулярно читали їхні батьки до восьмимісячного віку, мали набагато більший словниковий запас у трирічному віці, ніж їхні однолітки, яким книги не читали.

Як правильно читати книги найменшим?

+ Обирайте книги, які вам подобаються. Їх ви точно читатимете із задоволенням. І те, як ви самі сприймаєте книгу, передаватиметься малюкові.

+ Читайте вірші та прозу. Думка, що маленькі діти готові слухати лише римовані рядки, — помилкова.

+ Знайдіть книги з хорошими текстами. Що це означає? Короткі та зрозумілі речення. Чи недовгі історії з простим і зрозумілим сюжетом. Смішні вірші з цікавими римами.

+ Коли читатимете малюку, намагайтеся не поспішати, чітко промовляйте слова і обов'язково читайте виразно.

+ Правильно обирайте час читання. Малюк має бути ситий і бадьорий.

+ Скільки часу на день можна приділяти читанню? Починайте з трьох-п'яти хвилин, поступово збільшуючи час.

+ Оскільки дитина зовсім мала, не намагайтеся домогтися її постійної уваги та включеності у процес. Маля може бути зайняте грою і при цьому слухати вас.

+ Якщо дитина виявляє інтерес до картинок у книзі, яку ви читаєте, можете показувати їй сторінки. Якщо ні — не біда. Сприйняття на слух добре розвиває фантазію малюка.

+ Чи можна не читати, а розповідати? Це просто чудово, якщо ви вмієте розповідати казки та історії і знаєте напам'ять мільйон віршів. Батьки, в яких є така «суперздібність», мають можливість супроводжувати день дитини віршами та історіями.

 

Анастасія Рябуха
Редакторка ВГ «МАГ»

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: