Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Дітям про важливе: книги про дбайливе ставлення до довкілля
05.06.2024
Що почитати?

Дбати про навколишнє середовище — надзвичайно важливо, особливо зараз, коли природа потребує нашої допомоги більше, ніж будь-коли. Щоб виховати у дітей любов до природи та розуміння її цінності, ми підготували добірку корисних і цікавих книжок до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища. Ці книги надихнуть маленьких читачів і читачок на великі й добрі справи для захисту нашої планети.

«Чому ми любимо (і не любимо) ПЛАСТИК?», Кім Юн-Джу

Якщо хочете, аби діти краще знали про шкоду пластику, про те, як він виготовляється і скільки часу минає, поки він зникне, то ця книга вам точно сподобається. 

«Чому ми любимо (і не любимо) ПЛАСТИК?» не закликає повністю відмовитися від пластику, так само як і не заохочує до бездумного його використання. Вона висвітлює загальну картину: з чого виготовляють пластик, як застосовують у різних галузях, чому виникає проблема з використаними пластиковими речами і як людство навчилося з цією проблемою боротися. Достатньо проста, щоб бути зрозумілою дітям, ця книга водночас достатньо глибока, щоби розбудити свідомість дорослих.

«Я можу врятувати планету», Лолл Кірбі

Збірка історій для формування екосвідомості. Розповість про школярів-екоактивістів з різних куточків Землі. Кожен з них по-своєму допомагає планеті. Хлопчики й дівчатка захищають ліси та океани, рятують диких тварин, сортують сміття і навчають інших цінувати все живе. Хтось захищає носорогів в Африці, хтось прибирає узбережжя в Австралії, а хтось компостує сміття в Україні. 

Дитина зрозуміє, що внесок кожного у збереження природи має величезне значення. І що, об’єднавшись, можна врятувати цілу планету. 

«Долоньки», Катерина Кулик

Марі — звичайна дівчинка із незвичайним захопленням. Вона збирає безпритульних ляльок на звалищі та мріє стати для кожної з них мамою. Однак дівчинці стає непереливки, коли про її таємну справу дізнаються інші. Що сталося з дітками-ляльками і яка велика справа чекає на Марі в майбутньому? 

Ця книга допоможе вам пояснити дитині, що таке благодійність і які добрі справи можуть робити люди.

«Михайлик і паперова зірка», Ганна Булгакова 

Ця книжка із серії «Екоісторії» розповість дітям про те, чому слід ощадливо використовувати папір, що виготовляється з деревини, і як йому можна подарувати друге життя. 

Може здатися, що заощаджувати папір дуже просто. Проте не для Михайлика і дітлахів, які використовують сотні аркушів під час малювання.

Коли аркушам стає несила терпіти недбайливе ставлення до себе, то обурені зірка, хмара, веселка та інші невдалі малюнки повстають зі смітника, щоб розказати дещо цікаве Михайликові й читачам. 

А саме, з чого і як виготовляють папір та як це може зашкодити природі. А головне — що робити, щоб і малювати досхочу, і планету зберегти. 

«Енергія. Клац!», Нурія й Емпар Хіменес

З цією книгою з серії «Турбота про планету» діти дізнаються, звідки береться світло, які є види енергії та способи її ощадливого використання.

Люди використовують безліч речей, які працюють на електроенергії. Але отримати її не так уже й легко. З цієї книжки ти дізнаєшся, як утворюється й видозмінюється енергія, а також як можна її заощаджувати й не витрачати даремно (що особливо актуально у наші часи). Подбаймо про нашу планету! Окрім пізнавальної інформації маленькі читачі знайдуть інструкцію до тематичних саморобок, як-от сонячна піч. А в кінці книжки є підказки для батьків, які допоможуть більш ґрунтовно пояснити дитині прочитане. 

«Чи можуть дерева говорити? Книжка, яка пояснює все про екологію», П’єрдоменіко Бакаларіо, Федеріко Тадья, Маццолаї Барбара

У світі повно цікавого й надзвичайного, складного й заплутаного. Однак будь-що можна пояснити буквально за 15… запитань. Просто їх потрібно поставити правильним людям. Спробуймо! По-перше, це весело. По-друге, усього 15 запитань — і економіка не така вже й складна, а мозок людини не дуже й таємничий, історія людства не заплутана, та й щодо рослин усе стає на свої місця. Отже, почнімо.

Розгортаймо книжку — і вперед! Про те, що власне таке рослини та чи справді (а головне, навіщо) вони рухаються, про рослинні балачки й про те, хто дав їм такі складні назви, про агрокультуру й рослин-роботів і про все-все-все, чого нас навчають рослини.

«Куди подіти сміття? Книжка з віконцями», Ірина Білик

Авторка розкаже маленьким читачам, куди ж дівається сміття, як його сортувати і як допомогти довкіллю. У книзі багато віконець, під якими ховаються цікаві та корисні факти. 

Книжка чудово підійде для самостійного читання молодшими школярами або для читання дорослими дошкільнятам. Текст книжки простий і стислий — легкий для запам’ятовування. Тут подана база: навіщо потрібно сортувати, чим відрізняється сміття від відходів, які бувають види відходів, які особливості переробляння кожного виду відходів, чим замінити одноразовий пластик тощо. Ілюстрації, що супроводжують кожний елемент тексту, доповнюють інформацію й роблять її сприймання повноцінним.

Авторка книги Ірина Білик — екоактивістка та засновниця компанії «Білка-зелені думки в дії». Авторка і ведуча освітнього проєкту «ЕкоІнспектор», натхненниця екоплатформи «Моє ЕКО».

 

Бакаржиєва Діана
PR-менеджерка видавництва «Ранок»

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: