Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Друге життя книжок із наліпками. Що робити з книжками-наліпками після того, як усі наліпки розклеєні.
28.06.2023
Поради батькам

Важко знайти малюка, який не захоплювався би книжками з наліпками. Крихітка з азартом береться до роботи, і ось уже всі наліпки розклеєні по своїх місцях. «Так швидко? — дивується мама.— І що робити з книжкою? Невже викидати?» Стривайте! Якщо підійти до справи творчо, така книжка зможе перетворитися на чудовий розвивальний інструмент. Ось вам кілька ідей.


Учимося вирізати. Найпростіше — перетворити книжку на тренажер для навчання роботи з ножицями. Вже з дворічного віку малюкові можна давати безпечні ножиці із закругленими кінцями, і нехай вчиться вирізати малюнки. Звісно, гарно виходитиме не відразу. Але нехай тренується, навчається. Вирізання — одна з найкращих вправ для зміцнення пальчиків і розвитку дрібної моторики.


Розвивальні аплікації. Аплікація — корисне заняття, що розвиває мислення, моторику, творчі здібності. Витратьте півгодини часу й виріжте вже наклеєні картинки із книжки. Тепер їх можна буде використати для аплікацій. Припустімо, у вас є картинки з тваринами. Зробіть із крихіткою аплікацію «Зоопарк». Візьміть альбом для малювання або просто великий аркуш щільного паперу й зобразіть за допомогою фарб та олівців відповідний краєвид — територію зоопарку, вольєри, клітки для звірів. Робити це можна схематично, особливі художні таланти тут не потрібні. Потім доберіть з малюком потрібні картинкий помістіть тваринок у вольєри за допомогою звичайного клею. Або, можливо, ви захочете «оселити» звіряток на волі — в лісі, в савані, в морі… Або зробити аплікацію з комашками в лузі або машинками на дорозі. Все залежить від того, книжки якої тематики у вас є.

Фантазійні аплікації. Варіантів таких аплікацій безліч. Наприклад, можна намалювати літак, а в ілюмінаторах наклеїти мордочки-наліпки. Чи, можливо, звірятка захотіли подорожувати потягом? Добре, малюємо паровоз із вагонами й розміщуємо наліпки по місцях. Так само можна малювати кораблі, автомобілі, будиночки, парк атракціонів і доповнювати малюнки, приклеюючи додаткові елементи. Можна намалювати велику ялинку й розвісити на її гіллі іграшки-наліпки. Чи, можливо, ви разом із малюком намалюєте ціле місто на великому аркуші паперу й доповните зображення наліпками? Одне слово, не обмежуйте власну фантазію, вигадуйте!

Малюємо казку. А можна вчинити й трохи інакше. Спочатку клеїмо будь-яку картинку-наліпку на білий аркуш паперу, а потім домальовуємо малюнок навколо. Або навіть складаємо цілу розповідь у картинках. Таке веселе заняття чудово розвиває уяву, фантазію, творчі здібності дитини.

Суперколаж. Напевно, малюкові сподобається клеїти вирізані мамою картинки з уже використаних книжок в альбом. Дайте йому альбом, клей-олівець, покажіть, як змащувати клеєм елементи та прикладати до сторінок. Нехай клеїть, як схоче, створюючи веселий колаж.

Обводилки. Корисним заняттям для розвитку маленьких пальчиків і підготовки руки до письма стане ось що. Нехай малюк спершу клеїть малюнки в альбом, а потім обводить їх за контуром фломастером. Вийдуть такі собі веселі прописи.

Розрізні картки. Сторінки використаної книжки можна перетворити на розрізні картки. Для цього достатньо просто розрізати сторінку на 2-4 частини й запропонувати малюку наклеїти ці частини в альбом так, щоб утворилося цілезображення. Якщо малюк легко впорався із завданням, розріжте сторінки на більшу кількість шматочків. Або розріжте кілька картинок і перемішайте частини. Нехай дитина спочатку розбереться, що від чого, а потім уже клеїть.

Пальчиковий театр.Із книжок-казок чи книжок із великими наліпками вийдуть чудові ляльки для пальчикового театру. Виріжте героїв і наклейте на картон. Тепер потрібно приклеїти до наших ляльок маленькі гумки для волосся. Готових пальчикових ляльок надягаємо на пальчики за допомогою гумок і розігруємо виставу. Якщо у вас буде маленька коробочка з арсеналом таких ляльок, вам не доведеться нудьгувати ні вдома, ні в дорозі, ні в довгій черзі. Завжди можна розіграти знайому казку або вигадати свою. І весело, і корисно.

А якщо ви з малюком трохи пофантазуєте, то напевно придумаєте ще силу-силенну власних ексклюзивних ігор. Успіхів!

 

Юлія Каспарова

Провідна редакторка ВГ «Каскад»

 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: