Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Другий випуск посібника «#Живіписьменники. Батькам»
07.12.2021
Що почитати?

Як заохотити дитину до читання? У який спосіб можна задіяти книгу у спілкуванні батьків та дітей? Як прочитана книга допомагає в обговоренні психологічних та комунікаційних проблем?

Такі питання раз за разом постають перед сучасними батьками, які прагнуть зменшити вплив на дитину інформаційного простору, відволікти її від ґаджетів та комп’ютерних ігор, привити любов до книги та пізнання.

Неоціненним помічником для них стане посібник «#Живіписьменники. Батькам», другий випуск якого нещодавно було опубліковано на сайті «Нова українська школа».

Ініціатори проєкту – Український інститут книги та книжковий портал BaraBooka – поставили собі за мету популяризувати сучасну українську дитячу літературу серед дітей та підлітків.

«Проєкт покликаний промотувати читання одразу в кількох напрямах. По-перше, батьки отримають можливість якісно провести час разом із дітьми. По-друге, діти зможуть заглибитись у літературний світ, зрозуміти, скільки цікавого в ньому можна знайти, – і теж полюбити читання. А ще завдяки порадам експертів батькам буде простіше розмовляти з дітьми та розвивати їхні навички аналізу та співпереживання персонажам», — зазначають в Українському інституті книги.

Перший випуск видання за 2019 рік адресований батькам дітей молодшого шкільного віку (від 6 до 10 років). У ньому були рекомендовані книжки для дітей з різним рівнем залучення до читання – для тих, хто тільки вчиться чи починає читати, для тих, хто вже добре та багато читає.

Другий випуск видання за 2021 рік, створений спільно с ГО «Смарт Освіта», розрахований на ширшу аудиторію – батьків дітей 6–10 років і батьків підлітків 10–14 років.

Книжки для посібників обирали за відповідністю до кількох критеріїв:

  • відзнаки в рейтингах та конкурсах;
  • відсутність у шкільних програмах;
  • актуальність (видані протягом останніх 5 років).

Посібник 2021 року містить:

  • описи п’ятдесяти книжок сучасних українських письменників, що розділені на дві частини – «Видання для читачів молодшого шкільного віку» та «Видання для читачів середнього шкільного віку»;
  • запитання для бесід із дитиною за кожною книжкою;
  • ідеї для спільних ігор;
  • коментарі психолога.

Для книжок першого розділу зазначено рівні читацької компетентності дитини, до кожної книги надані відповідні теги, біля описів розміщено QR-коди, за якими можна отримати додаткові матеріали (відео, ігри) або весь текст у відкритому доступі.

Описи книг зі складними темами супроводжуються детальними коментарями психолога про те, на що варто звернути увагу під час читання й обговорення.

Обирали до посібника книжки та описували методи роботи з ними експертки порталу BaraBooka.

«Книжки для підлітків у цій добірці дуже сильні – будь ласка, почитайте їх самі. Вони допоможуть зрозуміти те, що відчувають, переживають, що бояться сказати, інколи навіть не можуть сформулювати наші діти, які дорослішають. Найбільше моїх описів, звісно, до книг для підлітків.

Дітям важливо бачити, як ми читаємо, дітям важливо рости поруч із книгами, дітям важливо читати вголос – це не тільки про інформацію та емоцію, це і про наш голос, наш образ, нашу присутність у їхньому світі, дітям важливо читати самим», — так коментує свою участь у проєкті експертка, психологиня та письменниця Світлана Ройз.

Важко переоцінити значимість, користь та вплив посібника для збільшення читацької аудиторії, зростання популярності української книги, виховання інтелектуальної нації.

Рекомендуємо завантажити посібник для використання та поширення за посиланням.

До переліку видань, зазначених у посібнику, увійшли такі книжки видавництва «Ранок»:

видання для читачів молодшого шкільного віку

Олеся Мамчич «Як правильно ревіти»

Анна Третяк «Про трьох відважних лицарів»

Оксана Лущевська, Валентина Вздульська, Галина Ткачук, Аліна Штефан, Мія Марченко, Саша Кочубей, Аня Хромова, Анастасія Лавренішина  «Котигорошка. Заплутані казки»

Сергій Жуков, Марія Тахтаулова «Україна. Від первісних часів до сьогодення»

Анастасія Лавренішина «Віктор_Робот. Щоденник збирача планет»

Сергій Лоскот «Чубзики»

видання для читачів середнього шкільного віку

Володимир Арєнєв «Сапієнси»

Оксана Лущевська «Скелет без шафи»

Наталія Ясіновська «Українка по-американськи»

 

Паблішер
Олена Носоненко

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: