Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Як харківське видавництво “Ранок” створює нові підручники: інтерв’ю з генеральним директором Віктором Кругловим
08.05.2024
Життя нашого видавництва

Нещодавно завершилися конкурсні вибори підручників для 7 та 11 класів за програмою Нової української школи. Про особливості створення навчальних видань у цьому році, проблеми та виклики, а також про те, коли ж очікувати на нові підручники, поділився в інтерв’ю Віктор Круглов, генеральний директор найбільшого українського видавництва навчальної літератури «Ранок».

 

Розкажіть, будь ласка, яким цьогоріч був конкурс і які навчальні видання від видавництва «Ранок» потраплять на парти українських школярів у наступному навчальному році.

Конкурсний вибір підручників — дуже відповідальний та складний процес і для авторів навчальних видань, і власне для команд видавництв. Він проходить за стандартною процедурою. Спочатку підручники подаються на експертизу до Інституту модернізації змісту освіти, або просто ІМЗО, де невелика експертна комісія оцінює підручник на відповідність навчальній програмі, принципам НУШ тощо. Далі на основі висновків комісії ІМЗО видання отримує або не отримує рекомендаційний гриф від Міністерства освіти та науки України. Ті підручники, що отримали  гриф, допускаються до самого конкурсу, який проходить у два етапи. Перший — презентація видань й авторських концепцій, другий — власне оцінка підручників українськими педагогами, вибір підручників, за якими вони хочуть навчати своїх учнів.

Сам конкурсний вибір підручників відбувається в дуже стислі терміни, як і процес підготовки та покращення видань. Аби встигнути до встановлених дедлайнів, авторам, методистам, редакціям доводиться працювати в пришвидшеному режимі. З початком повномасштабної війни через низку викликів цей процес став ще більш клопітким.

Попри складні обставини, ми вчасно підготували нові підручники для 7 і 11 класів. Практично всі наші видання отримали позитивні висновки від експертних комісій ІМЗО та рекомендаційний гриф МОН, а також були обрані багатьма педагогами з усієї України. Тож уже з початком нового навчального року українські школярі зможуть вивчати українську мову, літературу, іноземні мови, математику, фізику, хімію, історію, технології та інші предмети за новими підручниками видавництва «Ранок». Як і зазвичай, кожне видання буде доповнене інтерактивними матеріалами й розробками до уроків, що доступні на платформі «іЗЗі».

 

 

Як ви зазначали раніше, цього року підготовка навчальних видань проходила в складних умовах. З якими викликами довелося зіштовхнутися команді видавництва під час роботи над новими підручниками?

Повномасштабна війна справді створила багато викликів. Це, наприклад, дистанційна комунікація, проблеми з електроенергією, зв’язком, обстріли. Багато співробітників видавництва «Ранок» нині проживає в Харкові, який щоденно потерпає від російських обстрілів. Унаслідок пошкодження критичної інфраструктури місто вже протягом кількох тижнів живе в умовах постійних відключень світла. Використовуємо генератори, якими забезпечили наш логістичний центр і друкарні. Однак велика частина працівників досі мають проблеми зі зв’язком чи світлом. Через це декому доводилося працювати подекуди й уночі, аби встигнути завершити підготовку підручників до початку конкурсу. Тому я дуже вдячний усій команді нашого видавництва, яка доклала максимум зусиль і навіть за таких складних обставин робила все можливе й неможливе, щоб українські діти могли продовжувати навчатися за якісними підручниками «Ранку».

Одним із викликів став і дефіцит паперу в Україні. Насправді ця проблема відчутна на нашому ринку вже не перший рік, але іноді вона загострюється, як це було на початку повномасштабного вторгнення чи під час блокування українсько-польського кордону. Насамперед дефіцит паперу чи інших матеріалів може позначитися на часі друку нових видань чи їх вартості. Але поки що ця проблема несуттєва для «Ранку», зокрема й тому, що 50% продукції видавництва створено на екопапері з вторинно переробленої сировини.

  

Чи вплинуть ці проблеми якось на терміни випуску нових підручників?

Видавництво «Ранок» — найбільше видавництво навчальної літератури в Україні. Ми усвідомлюємо нашу відповідальність перед українськими педагогами й школярами, тому, незважаючи на будь-які виклики, робимо все, щоб видати наші видання вчасно. Власне ми вже завершуємо друк навчальної літератури для сьомих класів, традиційно робимо це першими з-поміж усіх інших освітянських видавництв країни. На сьогодні готові підручники з української мови, літератури, технологій, мистецтва, інформатики, географії, біології та інших предметів. Наступними плануємо друкувати підручники з історії України та всесвітньої історії. Після цього — підручники для 11 класів.

 

То коли можна очікувати на нові видання?

Спочатку вони мають пройти експертну оцінку щодо відповідності державним стандартам і вимогам. Після отримання протоколів про безпечне використання підручників учнями і вчителями зможемо почати відвантаження наших видань до регіонів. Очікуємо, що це буде вже в другій половині травня. Після цього підручники будуть надходити до шкільних бібліотек. Тобто до початку навчального року кожна школа отримає свої навчальні видання від видавництва «Ранок».

 

«Ранок» — харківське видавництво. Як відомо, через постійні ворожі обстріли нині в Харкові залишається чи не найскладніша безпекова ситуація. Чи існують ризики втрати накладів підручників і що робить у такому разі команда вашого видавництва?

Ми робимо все, щоб диверсифікувати ризики. Наприклад, зараз наші видання друкуються в 14 друкарнях, усі розташовані в різних областях України. Кожен новий наклад ми ділимо на партії та відправляємо на зберігання до наших логістичних центрів у Києві, Львові, Луцьку та Коломиї. Наші підручники зберігаються у відносно безпечних регіонах, тому всі школи гарантовано їх отримають.

 

Наостанок зробіть, будь ласка, невеликий висновок від себе.

Замість висновку хочу просто традиційно подякувати всім захисникам і захисницям, адже саме завдяки їм ми можемо продовжувати видавати наші підручники, а українські вчителі та учні — вчити та навчатися за ними. Дякую команді видавництва «Ранок», яка показує високий професіоналізм і відданість своїй справі навіть за найскладніших обставин. Дякую авторам, які довіряють нашому видавництву та видають свої підручники разом з нами, а ще методистам й експертам, рекомендації та зауваження яких допомагають нам у покращенні наших видань. А також дякую педагогам, що обирають підручники «Ранку». Сподіваюся, що наші нові підручники стануть хорошими помічниками на уроках і допомагатимуть вам навчати та виховувати майбутнє нашої країни.
 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: