Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Історії про життя 50 українців та українок
11.11.2021
Що почитати?

Визнаймо: колективний українець часто страждає на комплекс меншовартості. На те є певні причини, передусім наше колоніальне минуле. Але будь-яку травму можна пропрацювати, а будь яку проблему – вирішити. Навіть якщо йдеться про багатовікові міфи та установки, що міцно засіли в наших головах.

Книга «Історії про життя 50 українців та українок» — одна з тих, які руйнують міфи, викликають гордість за власну країну і водночас привідкривають завісу таїни над нашим минулим. 


Авторки Ганна Булгакова і Аліна Курлович ретельно відбирали персоналії для своєї книги. 25 чоловічих імен і 25 жіночих. Різні епохи, різні внески в нашу історію, абсолютно різні професії, суспільні шари, долі. Деякі імена давно на слуху – ну хто не чув про Анну Ярославну, княгиню Ольгу, Тараса Шевченка чи Миколу Лисенка?  Інші – Іван Пулюй, наприклад, Пелагея Литвинова-Бартош чи Олена Левчанівська — цілком можуть стати відкриттям для широкої публіки.

Це не дитяча книга. Точніше, вона розрахована не лише на дітей. Її цікаво читати в будь-якому віці — і в 8, і в 88. Ідеальний варіант – спільне читання з дітьми, один розділ за вечір з подальшим обговоренням і пошуками в інтернет-мережі подробиць, які не помістилися в книгу. 


П’ятдесят своїх героїв і героїнь автори об’єднали в чотири розділи. 

«Навчати і рятувати»: тут на нас очікує знайомство з Ярославом Мудрим, Григорієм Сковородою, Костянтином Ушинським, Христиною Алчевською та іншими видатними просвітянами й освітянами.

«Уявляти і творити»: у цьому розділі йдеться про Олександра Довженка, Марію Заньковецьку, Ліну Костенко, Івана Марчука та інших видатних митців.

Розділ «Вірити й долати» розповідає про Пилипа Орлика, Мустафу Джемілєва, Леоніда Каденюка, Оксану Баюл. На перший погляд, що спільного в гетьмана, автора першої української конституції та олімпійської чемпіонки, нашої сучасниці? Утім, назва розділу говорить сама за себе: усі представлені в ньому постаті доклалися або до боротьби за українську державність і незалежність, або зробили значний внесок у те, щоб незалежній Україні було чим пишатися. 

У розділі «Досліджувати і відкривати» перед нами постають Ілля Мечников, Євген Патон, Сергій Корольов та інші видатні фігури вітчизняної науки.


Окрім того, книга містить глосарій – він точно не буде зайвим, коли діти почнуть питати, що таке «пуд» і «монографія», та хто такі «дисидент» і «шляхтянка».

А ще книга заохочує до творчості! Познайомившись з усіма представленими в ній персонажами, дитина може вибрати ту історію, яка сподобалася їй найбільше, і записати та намалювати її на двох спеціально виділених для цього сторінках. Як на мене, чудова ідея!


Одним словом, усіляко закликаю вас купувати цю книгу на сайті видавництва «Ранок», читати її разом із дітьми, розмовляти з ними про наших видатних співвітчизників, розмірковувати, дивуватися, захоплюватися, обурюватися – навіть розуміючи, що історія не має умовного способу, а минулого не виправити. І відчувати гордість за нас, українців, бо ми того варті.

А книга «Історії про життя 50 українців і українок» це зайвий раз підтверджує!

А ви думали, що Україна так просто. Україна — це супер. Україна — це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни.
Ліна Костенко

 

Юліта Ран

Письменниця, драматургиня
 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: