Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
«Книга року ВВС – 2021»
03.11.2021
Життя нашого видавництва

Яскравий жовтневий день приніс нам приємну звістку – одразу дві книги видавництва «Ранок» потрапили до довгого списку премії «Книга року ВВС – 2021» у категорії «Дитяча книга». Чому ж ця подія нас особливо потішила і що такого цінного в премії?

Спочатку трохи історії.

«Книга року BBC» – це премія для україномовних видань, яку започаткувала та щорічно присуджує редакція українського підрозділу міжнародної медіакорпорації BBC. Саме авторитет та високі професійні стандарти ВВС, визнані у всьому світі, надають нагороді особливої ваги. А сама премія є унікальною для медіакорпорації, адже більше в жодній країні не присуджується.

Вперше премію «Книга року BBC» було вручено 2005 року, а першим переможцем став Юрій Винничук з книгою «Весняні ігри в осінніх садах».

«Книга року ВВС» за досить короткий час стала однією з найпрестижніших та найцінніших літературних нагород України — автор-переможець отримує еквівалент 1000 британських фунтів у гривнях.

З 2012 року до дорослих книжок-номінантів долучилися і видання для дітей — переможців обирали у двох категоріях «Книга року BBC» та «Дитяча книга року BBC». Створенню «дитячої» версії премії сприяла Культурна програма Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). З 2018 року премія оголошується у трьох категоріях: «Книга року BBC», «Дитяча книга року BBC» та «Книга року BBC — Есеїстика».

Додаткової ваги премії надає професійне журі, яке традиційно складається з літературознавців, блогерів, медійних персон, працівників «ВВС News Україна». Кожен із членів журі отримує екземпляри книг-номінантів, які потрібно прочитати та визначити кращих із найкращих.

Для участі в премії кожне видавництво може подати до трьох повнорозмірних прозових творів у кожній категорії. Видання мають бути написані українською мовою або мовою інших народів, які проживають на території України, у перекладі українською.

Серед усіх поданих творів редакція «ВВС News Україна» обирає ті, що складають так званий довгий список премії.

Саме книги з довгого списку потрапляють до рук журі, яке обирає з них п’ять найкращих для короткого списку, або шорт-листу премії.

Ну а вже з короткого списку члени журі більшістю голосів обирають переможця.

Цікаво, що правила конкурсу повністю відповідають чинному законодавству Англії та Уельсу.

Щороку серед номінантів премії — понад сотню видань, тож ми пишаємося тим, що до довгого списку номінації «Дитяча книга року ВВС – 2021» потрапили одразу дві книжки видавництва «Ранок». Цьогоріч за перемогу змагаються чудова кумедна історія Станіслава Соловінського «Епідемія гарної поведінки»

та захоплива повість Анастасії Лавренішиної «Віктор_Робот. Щоденник збирача планет».

У 2019 році книга видавництва «Ранок» уже отримувала почесну премію. Це були «Сапієнси» Володимира Арєнєва – неймовірно цікава пригода у жанрі фентезі.

Чекаємо на нагороду і в цьому році! Будемо вдячні «ВВС News Україна» за високу оцінку наших зусиль зі створення найкращих дитячих книжок.

Закликаємо вас прочитати номіновані на премію книжки та підтримати улюблене видавництво і талановитих авторів!

 

Паблішер

Олена Носоненко

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: