Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Книжка «Куди подіти сміття»: 3 причини обрати саме її для знайомства дитини з сортуванням в Україні
31.05.2021
Що почитати?

Видавництво «Ранок» має фору у виданні дитячих книжок на екотему, адже розпочали цей «забіг» найпершими. Ще 2017 року вийшла активіті-книжка на переробленому папері «Зберегти ліс». Зараз таких уже з десяток. Проте видавничі групи продовжують поповнювати арсенал важливих для країни й світу книжок, експериментуючи з новими форматами, темами й віком читачів. На полицях книгарень вже з’явилась чергова новинка — книжка-картонка «Куди подіти сміття», а поки що ми пояснимо, чому саме її варто обрати, якщо ви маєте на меті «лагідно» ввести дитину в екосвідоме життя.

Причина 1 — несподіваний формат

Особливість книжки «Куди подіти сміття» в тому, що це картонна книжка з віконечками. Такий формат надзвичайно популярний серед книжок для дошкільнят, бо реалізовує під час читання ефект гри й дозволяє малечі бути залученими до процесу читання. Та будьмо відвертими: зазирнути під віконечко кортить у будь-якому віці. Для старших дітей такий прийом часто використовують, щоб розширити можливості візуалізації складних моментів (як от внутрішньої будови різних механізмів чи організму людини). У книжці «Куди подіти сміття» віконечка виконують і пізнавальну, і розважальну функцію, подеколи перетворюючи сприймання інформації на гру.

Причина 2 — вік читачів

«Куди подіти сміття» — це книжка для початку знайомства із сортуванням. Вона чудово підійде для самостійного читання молодшими школярами або для читання дорослими дошкільнятам. Текст книжки простий і стислий — легкий для запам’ятовування. Тут подана база: навіщо потрібно сортувати, чим відрізняється сміття від відходів, які бувають види відходів, які особливості переробляння кожного виду відходів, чим замінити одноразовий пластик тощо. Ілюстрації, що супроводжують кожний елемент тексту, доповнюють інформацію й роблять її сприймання повноцінним.

Причина 3 — елементи активіті

Формат картонки з віконечками зробив можливим перетворення деяких складних для сприйняття тем на цікаву гру. Так одне з найважчих питань для сортувальників — сортування пластику за видами — подано у доволі цікавому вигляді. На сторінці повно коробок, кожна коробка позначає пластик відповідного маркування і кожна коробка-віконечко відчиняється, а всередині неї — пластикові речі, що найчастіше виготовляють саме із цього пластику. У кінці авторка наводить декілька запитань, щоб кожен читач міг перевірити себе на засвоєння матеріалу: «Де віконця з  пластиком, що не переробляється?» або «З якого пластику виготовляють поліетиленові пакети?». Перелік запитань можна продовжити самостійно. І це також приклад того, як можна працювати з усією книжкою.

Окрема бонус-причина — український контекст

Авторка книжки — українська екоактивістка, засновниця компанії «Білка — зелені думки в дії», учасниця й натхненниця безлічі екоініціатив Ірина Білик. Вона сортує відходи вже понад 15 років і наразі її сім’я генерує всього 3 кг сміття на рік! Пані Ірина передала на сторінки рукопису не просто знання, а й власний досвід сортування в Україні.

Відкривайте для себе й для своєї дитини світ піклування про власну країну та планету!

Ганна Булгакова

редакторка книжки «Куди подіти сміття»

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: