Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Книги чи мультфільми, ось в чому питання
04.11.2019
Поради батькам
Ваша дитина полюбляє мультфільми? А чи знаєте ви, що їх можна вдало поєднати із книжковим світом для гармонійного розвитку малечі?

Щоб об’єднати ці два компоненти від батьків потрібні не стільки мудрість та досвід, стільки хитрість та спритність. Так-так, саме вони. Ви здивовані? Зараз все пояснимо. Візьмемо для прикладу улюблені мультсеріали малечі “Як приборкати дракона”, “Щенячий патруль” і “Королівська академія” та книги із цими історіями. Взагалі, у наш час дуже багато різноманітних дитячих книг, на основі яких знімають мультфільми та цілі мультсеріали.  Розкажіть дитині про це. Вона буде приємно здивована. Також розповідайте невідомі факти про створення книг, мультсеріалів, про режисерів, авторів, про самих героїв.



 
Але як же поєднати мультфільми та книги, щоб було цікаво та захопливо? Ось декілька варіантів:

1. Прочитайте разом із малечею одну із книг “Щенячий патруль”, “Королівська академія”, чи комікс “Як приборкати дракона”, а потім перегляньте мультфільм. Порівняйте написане із прочитаним. Знайдіть моменти, які є в книзі, але відсутні у мультфільму, або навпаки. Зазвичай це вражає дітей.

2. Перед початком читання можна поставити цікаві питання. Наприклад: хто повертався поїздом додому? (із розділу "Щенята рятують поїзд"). Можна запропонувати знайти опис зовнішності Гикавки (“Як приборкати дракона”) або характеру Роуз (“День із життя Роуз”).



 
3. Зіграйте в гру “Факти”. Називайте з дитиною по черзі аргументи “книги краще, тому що...” та “мультфільми краще, тому що...”. А в кінці підрахуйте яких же фактів більше. Можна ще доповнити: “за допомогою книги/мультфільму я навчусь…”

4. А ось трішки інший варіант, але теж цікавий: в коробочку покладіть якомога більше питань. Але спочатку заверніть їх як маленькі сувої. Щоб було цікавіше. Потім прочитайте книжечку і лише тоді, кожен учасник бере листочок та дає відповідь на питання. Якщо він не знає або відповів невірно, то питання переходить до наступного гравця. Залучайте до гри всіх рідних. Також, було б чудово зараховувати бали за кожну правильну відповідь і в кінці гри нагородити переможця. Призи можуть бути різноманітними: солодощі, похід до кінотеатру, звільнення від домашніх обов’язків.

5. Ще можна використати девізи, як у героїв "Щенячого патруля". Надрукуйте їх на окремих листочках. Нехай дитина зачитує його та відгадує кому він належить. Бажаєте ускладнити завдання? Для цього потрібно взяти пряму мову наших героїв (знову ж таки, окремо надрукувати чи написати від руки). Дитині потрібно до кожної репліки знайти відповідного героя.



 
6. А як ви ставитесь до театру тіней? Влаштуйте його вдома. Нехай ваша малеча відчує себе героєм, чи навіть режисером та за допомогою фігур Райдера, Астрід, Джой та інших, інсценує хоча б один розділ книги. І це все відбудеться в родинному колі, яке обов’язково відзначить успіхи свого чада. Це надасть дитині впевненості. Адже вона являється рухом прогресу.

7. Сподобався театр тіней? Тоді час зібрати всіх друзів вашої дитини та влаштовувати літературний вечір. Нехай діти читають книгу за ролями. А краще це все інсценувати. І ваша дитина відчує себе всемогучим кінематографом. А там де кінематографія, там і читання.



 
Перетворіть читання книг та перегляд мультфільмів на захоплюючу гру. Адже завдяки такому креативному підходу, малеча разом із крутими, веселими та різнобарвними героями із задоволенням порине в різноманітні ігри та пригоди. Які допомагають розвивати увагу, пам’ять, фантазію, творче мислення, а також сприяють гармонійному і всебічному розвитку дітлахів.

Катерина Ільченко
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: