Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Малюк не хоче слухати книжки. Чому так відбувається і що робити?
26.06.2019
Поради батькам
У книжковій крамниці вам на очі потрапила чудова дитяча книжка з казками і віршами. Ви тут же купуєте це чудо, приносите додому, смакуючи, як ваше маленьке янголятко буде сидіти поряд, затишно притулившись до вас, і слухати чарівні історії. Але де там! Малюк ніяк не хоче слухати казку. І з криками «Не хочу! Не буду! Прибери!» тікає. Знайома ситуація?
 
Але перейматися не варто! Нелюбов сина чи доньки до книг — явище тимчасове. І якщо ми спробуємо визначити її причини і почнемо діяти правильно, все дуже скоро стане на свої місця.
 
Причина перша: не цікаво. Таке може бути! Якщо малюк систематично відмовляється слухати ваше читання, можливо, йому просто не цікаво те, що ви йому читаєте. І якщо вам в дитинстві неймовірно подобалася, скажімо, книжка про подорожі Еллі і її друзів по Смарагдовому місту, зовсім не обов’язково, що і ваш малюк буде слухати цю історію затамувавши подих. Постарайтеся розібратися, які теми найбільше цікавлять саме вашого карапуза. Когось — машинки, когось — звірята. Іноді малюкам не подобаються вірші. А є такі, у яких вірші йдуть «на ура», а от слухати прозу вони відмовляються. Розібравшись з бажаннями дитини, вам буде легше підібрати книгу на її смак. Пробуйте, експериментуйте, шукайте — і все вийде!
 
 
Причина друга: просто такий вік. Підбираючи книги для читання, дуже важливо орієнтуватися на вік малюка. Можливо, малюк відмовляється слухати читання лише тому, що пропоновані книги не підходять йому за віком. Дитина може просто не розуміти того, що ви йому читаєте. А який сенс слухати, якщо нічого не зрозуміло? Пробуйте читати дитині коротенькі казки та історії, написані простими словами, з нескладним сюжетом. Особливо такі, в яких герої багаторазово повторюють одні й ті самі дії (Колобок співає свою пісеньку, мешканці Теремка рахують себе тощо.)
 
 
Причина третя: недостатня концентрація уваги. Якщо малюк погоджується послухати казку, але сидить поруч з вами всього хвилинку, а потім підхоплюється і слухати читання більше не бажає, можливо, причина в недостатній концентрації уваги. І це абсолютно нормально! Маленький шустрик може зосереджувати увагу на якомусь одному занятті дуже нетривалий час. Зазвичай, лише кілька хвилин. Як бути? Читайте маляті часто й потроху. Хвилинку вранці, хвилинку перед денним сном, хвилинку ввечері... Нехай за один раз ви прочитаєте лише один віршик. Але протягом дня ви «здолаєте» цілу книжку. Не погано!
 
 
Причина четверта: мамини помилки. Іноді ми самі можемо відбити у малюка бажання до книжок своєю не зовсім правильною поведінкою. Перш за все, коли ви читаєте малюку, не тримайте його біля себе насильно. Хоче слухати і одночасно бігати по кімнаті або стрибати — нехай рухається! Рано чи пізно він і сам не захоче відриватися від захопливої історії. Не починайте читання, коли дитина зайнята якоюсь іншою цікавою справою. Ось, скажімо, сидить малюк на підлозі і захоплено будує будинок з кубиків. А мама у цей час звільнилася від домашніх справ і вирішила, що пора почитати книжку. Малюк бурхливо протестує, але мама непохитна. І, можливо, в інший час дитина із задоволенням підтримала би маму. Але саме зараз малюк зайнятий тим, що йому цікаво, що хочеться робити! Не потрібно його примушувати. Нехай книги і все, що з ними пов’язано, асоціюються у дитини тільки з позитивними емоціями!
 
 
Які ж книги запропонувати найменшим слухачам, щоб їм було цікаво?
 
- В гостях у казки
 
- Для маленької долоньки
 
- Улюблена класика
 
- Познайомся з нами
 
- Улюблена казка
 
- Світ казки
 
Юлія Каспарова, 
провідна редактора ВГ «Каскад»
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: