Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Наскільки цікавий світ?
27.05.2020
Що почитати?
Пізнання світу дитиною шляхом дослідницької діяльності
 
Основи пізнання навколишнього світу — це спостереження та дослідження. Завдяки цим двом методам відбувається формування не тільки знань про навколишній світ, але й особистості дитини.
 
Найголовніші питання: «З якого віку потрібно заохочувати дитину до дослідження навколишнього світу?», «З чого почати?», «Які матеріали та техніки для цього застосовувати?».
 
Немовлята — це дослідники-ентузіасти, тут особливого заохочення не потрібно, лише слідкуйте за безпечністю їхньої «наукової діяльності». Найактивніша стадія дослідження навколишнього світу в дитини триває до трирічного віку. Після того як дитинка вивчила, які істоти та предмети її оточують і як з ними взаємодіяти, можна подавати ширшу інформацію: про природу, про тваринний та рослинний світи. 
 
Дуже важливий момент — саме у віці трьох років, правильно активувавши дослідницький інтерес до широкого спектру знань, батьки, збережуть його на все подальше життя дитини.
 
Варто почати з простого демонстративного матеріалу, адаптованого під дитячу аудиторію. Це можуть бути пізнавальні книжки для найменших.

Перевагу варто віддавати яскравим картонним книжкам з віршованим текстом, який легко сприймати та запам’ятовувати. Також великим плюсом буде ігровий компонент, такий як віконця, клапани, рухомі елементи.

Зверніть увагу на книжки з комплексним поданням інформації, які містять не лише зображення і назви тварин чи рослин, а й історії про них, ареал їхнього існування тощо.

Чудовим прикладом пізнавальної літератури для найменших є серія «Досліджуй!» від видавництва «Ранок».
 

В основі книжок — нова комплексна методика подання інформації, адаптована під сучасну малечу, котра через гаджети, інтернет, телебачення сприймає набагато більший інформаційний потік, аніж попередні покоління. Суть книжок серії у тому, що дитина вивчає певні екосистеми — дерева, землі, моря та неба — пошарово, підіймаючись вище і вище, або навпаки — занурюючись нижче і нижче. П’ять розворотів — п’ять рівнів екосистеми. Подання матеріалу структуроване та спрощене, що допомагає змалювати цілісну картину світу, в якому все взаємопов’язане.
 

У книжках серії дитина спостерігає усю казковість навколишнього світу, завдяки чому прокидається дослідницький інтерес. Усе дуже просто! Не треба зайвих заохочень, лише почитайте та погортайте цю книжечку разом з малюком: мелодичні віршенята, яскраві ілюстрації та віконечка-сюрпризи зроблять усю роботу за вас! 

Автор Іван Андрусяк та ілюстраторка Юліанна Вербіщук створили достатньо простий, але інформативний, яскравий та якісний продукт для наших з вами діточок. Відомий український поет Іван Андрусяк поєднав у віршенятах енциклопедичні знання та вишукану ритмомелодику, тож їх хочеться перечитувати знову і знову. При цьому зміст віршенят доступний для трирічного малюка. А ілюстрації Юліанни Вербіщук демонструють усю казковість навколишнього світу, який хочеться досліджувати щодня, отримуючи від цього не лише знання, а й задоволення. 
 

Завдяки книжкам серії малюк має змогу розширити межі своїх досліджень. Разом з головними героями «картонок» — Білочкою, Черепашкою, Кротом або Ластівкою — він може сягнути морських глибин або ж піднятись вище хмар та долетіти до космосу, одночасно знайомлячись з особливостями цих середовищ та їхніми мешканцями.

Книжки серії «Досліджуй!» гарантовано заохотять вашу дитину до вивчення навколишнього середовища, адже їхні тексти й візуальний ряд цікаві та зрозумілі для маленького читача і при цьому комплексно розкривають тему екосистем моря, неба, дерева та землі.
 

Виростити допитливого розумничка просто — потрібно лише показати наскільки розмаїтий наш світ! А зробити це легко й правильно можна за допомогою сучасної дитячої літератури. 
 
Ангеліна Журба, провідна редакторка ВГ "Каскад-К"
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: