Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Особливі дітки: які вони?
11.06.2019
Поради батькам
На вулицях, дитячих майданчиках, у крамницях, дитячих садках і  школах — повсюди ми зустрічаємо  незвичайних дітей. Можливо, ця дитина пересувається на візку, можливо,  вона посміхається частіше і привітніше, ніж звичайні діти, а можливо, і навпаки — замкнена  й зовсім не розмовляє з оточуючими. На таку дитину відразу ж звертає увагу  решта дітей і починає ставити нам, дорослим, безліч запитань. Але, на жаль, не кожен з батьків може пояснити своїй дитині, як слід спілкуватися з  такими дітьми. Для того щоб знайти правильні слова, перш за все потрібно володіти інформацією. 
 
Саме тут  ми і пропонуємо ознайомитися зі стислою характеристикою аутизму, синдрому Дауна і ДЦП, а також  особливостями поведінки  таких діточок.  
 
Що таке аутизм?
 
Це не хвороба, це особливість розвитку, через яку дитина  сприймає світ по-іншому. Усе, що навколо нас, ця дитина бачить та чує не так, як більшість людей.  Гучні звуки або дуже яскраві кольори часто лякають її, а деякі речі, навпаки, дуже сильно приваблюють — дитина може дивитися на щось тривалий час і проявляє невдоволення і навіть роздратованість, якщо її відривають від цього заняття. 
 
Ця дитина від народження особливо гостро відчуває свою незахищеність. Їй потрібно більше часу, щоб зрозуміти, що поряд з мамою і татом вона в безпеці,  що коли люди посміхаються — це добре, а коли плачуть — погано і т. ін. Поки дитина цього не зрозуміла, їй лячно, некомфортно. Саме тому вона закривається від усього світу, не може спілкуватися з однолітками, а деякі з таких діточок не розмовляють.
Діти з аутизмом  можуть так і не заговорити, вони звикають висловлювати свої думки жестами, малюнками, за допомогою комп’ютера. А деякі згодом починають розмовляти так само, як усі інші.

Відомі люди з аутизмом:  Білл Гейтс, засновник компанії Microsoft, Альберт Ейнштейн, фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії, Вольфганг Амадей Моцарт, видатний композитор. 
 

Що таке синдром Дауна?
 
Це не хвороба,  яку можна вилікувати.  Це  генетична аномалія.  Зовнішність таких дітей має характерні риси, їх легко впізнати. Головна проблема  дітей із СД у тому, що  їм доводиться витрачати значно більше часу, ніж звичайним діточкам, щоб набути деяких необхідних для життя навичок. 
 
Жити із цим синдромом людині доведеться  завжди. Але вона може  успішно адаптуватися в соціумі, навчатися в школі й у майбутньому оволодіти професією і створити сім’ю. Для цього дитині слід створити особливі умови. Їй  украй потрібна наша допомога, щоб навчитися всього, що  вміють звичайні діти. За виховання такої дитини батькам знадобиться  багато терпіння, уміння проявляти увагу і піклуватися. Малюки із синдромом Дауна, як правило, дуже люблять людей, вони нікому не можуть заподіяти шкоди. Цих діточок навіть називають сонячними.   Але в них є така особливість — вони дуже швидко втомлюються, через це можуть стати роздратованими і капризними. У такому разі дорослі просто повинні надати їм можливість відпочити. За декілька хвилин малюк  знову буде в доброму гуморі, доброзичливий і комунікабельний.

Відомі люди із синдром Дауна:  Челсі Вернер, 2-кратна чемпіонка світу зі спортивної гімнастики та Джеймі Брюйєр, актриса та модель. 
 

Що таке дитячий церебральний параліч (ДЦП)?
 
Це наслідок патології центральної нервової системи, за якої уражається рухова і м’язова активність з порушенням координації рухів. Дитина не може управляти своїм тілом. Звичайні діти, граючи із друзями, бігаючи, малюючи, спілкуючись, навіть не замислюються над тим, скільки рухів нам доводиться робити протягом цілого дня.  Діти з ДЦП рухатися майже  не можуть:  деякі з них ходять на зігнутих ногах, деякі не можуть ходити взагалі та пересуваються в інвалідному візку, деякі не можуть сидіти, тримати голову і навіть розмовляти.

Часто такі діти сором’язливі, полохливі, мало розмовляють й уникають незнайомих людей.  Але в кожної дитини ці порушення  проявляються по-різному. Деякі діти погано розмовляють, але можуть самі сідати, ходити. Деякі  розмовляють, але не можуть самостійно рухатися. Є діти, які мають незначні порушення і мало чим відрізняються від звичайних дітей.  

Відомі люди з діагнозом «ЦП», поставленим у дитинстві:  Ар Джей Мітт, актор, продюсер, Тетяна МакФадден, чемпіонка світу з перегонів на інвалідних візках, та Ізабелла Невілл, фотомодель. 

Є над чим поміркувати. Проте ми мусимо йти вперед шляхом людяності й поваги. 


Анастасія Литовченко,
провідна редакторка 
ВГ «Кенгуру»

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: