Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Потрійна користь книжок-ігор нової серії «Оминай пастки»
13.10.2022
Що почитати?

Чи не всі ми колись грали в ігри, де треба знаходити відмінності між двома картинками. І користь від цих ігор годі й заперечити! Нові часи вимагають нових рішень, а нові покоління — нових ігор. У книжках нашої серії-новинки для школярів «Оминай пастки» гра вийшла на сучасний рівень. Відмінності дитині тут треба шукати не між двома картинками, а між картинкою та власним уявленням про світ і історію його розвитку. Потрійна користь: і розвага, і навчання, і тренування для мозку!

У чому фішка книжок серії?

Серія «Оминай пастки» розрахована на дітей віком від 7 до 12 років, але буде цікавою і дорослим. Наразі в ній дві книжки: «Пастки історії» та «Пастки науки». Кожна з них — це і енциклопедія, і вімельбух, і цікава забавка. Вони мають на меті познайомити школярів і школярок зі світовою історією та видатними винаходами шляхом гри. На десятьох розгортах із коротенькими описами і великими зображеннями різних історичних епох розставлені пастки — предмети з пізніших етапів розвитку людства. Як-от електронна книга в типографії Гутерберга. На кожному зображенні по вісім таких невідповідностей. Завдання дитини полягає в тому, щоб здогадатися й назвати, що могло, а що не могло існувати в певну епоху.

Як отримати максимальну користь від книжок?

По-перше, застосовувати книжку, як вімельбух. Поглянувши вперше на малюнок, дитина навряд чи зрозуміє, що й до чого. Однак якщо натякнути, що треба звертати увагу на кожну деталь, пастки почнуть самі впадати в око. На щастя, ілюстрації в книжці дуже деталізовані й зрозумілі. Скажімо, на розгортці із зображенням Стародавнього Риму в книжці «Пастки історії» можна знайти і парасольку, і ароматизатор, і еластичний бинт, і щит, і навіть графіті на стінах можна розгледіти. Однак треба пам’ятати, що тут купа пасток!

Також дитина може озвучувати назву кожного предмета на картинці й розповідати, що знає про нього. А вже потім розмірковувати, що пастка, а що ні. Наприклад, цифровий фотоапарат навряд чи міг існувати, коли брати Люм’єри тільки-но винайшли кінематограф.

По-друге, гратися книжкою. Можна обмежувати час на пошук невідповідностей, змагатися наввипередки й встановлювати будь-які свої правила. Це переконає дитину, що дізнаватися щось нове можна навіть граючи, та непомітно, але дієво натренує уважність, критичне мислення і пам’ять.

Але як бути, якщо дитина не знає історію всіх винаходів, не може всього вгадати й оминути пастки? Погоджуємося, це непросто, і не кожен дорослий здатен на таке. Саме тому ці книжки — це ще й енциклопедії.  Коли юному детективу не вдасться знайти всі часові невідповідності, настане момент перемикатися з гри на читання. Адже кожен наступний розгорт містить розгадки й коротенький опис історії винаходу предметів-пасток. Так з «Пасток науки» ваш школяр дізнається, що мотоциклів не було за життя Леонардо да Вінчі, бо їх винайшли  наприкінці ХІХ століття. Додатково є й відомості про предмети й технології, що справді існували на той час, як-от механічні іграшки й дистилятор. Прочитавши все й уважно порівнявши правильну картинку з неправильною, дитина сформує уявлення про епоху. Погодьтеся, ненудне навчання!

Ще одна порада: нехай дитина читає книжку з батьками. Вона вчитиметься розмірковувати, піддавати сумніву побачене й ставити запитання. І добре, якщо в цій справі у неї буде напарник і порадник. А для батьків це чудова можливість оцінити фонові знання дитини та простежити хід її думок. Разом розгляньте розгорт із зображенням фабрики Генрі Форда та подумайте, чи могли в 1913-му році існувати еспресо-машина, жувальна гумка та GPS. Вас здивує, наскільки цікавим і творчим може бути процес пошуку правильної відповіді.

Не обмежуйтесь інформацією в книжках. Формат серії не передбачає розлогих описів кожного винаходу чи великих історичних довідок. І це безперечний плюс для дітей, які так не люблять «багато букв». Та якщо вашу дитину особливо зацікавив якийсь із предметів, сміливо звертайтеся до інтернету й гайда досліджувати світ!

Серія «Оминай пастки» — це серія безмежних можливостей для ненудного навчання й розвитку. Якщо використовувати всі, дитина отримує потрійну користь і цілком можливо, потрапить в пастку любові до науки та історії.

 

Катерина Процун,
помічниця провідного редактора
ВГ «Енциклопедії»

Товари з цієї статті
Пастки науки
Паскаль Еделен
295,00
Пастки історії
Паскаль Еделен
295,00
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: