Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Про мрійливих котів і не тільки
22.01.2021
Що почитати?
Ви знаєте, що в Стамбулі мешкає сила-силенна котів? Вони господарюють у місті, а люди їм прислуговують. Стамбульські коти мають власного Султана, їздять на нічних трамваях, вчаться літати, а ще – мріють про дивовижі.  Якщо про все це ви й не здогадувалися, то повість Олександри Дорожовець «Замріяний котик Фаго» обов’язково вас здивує.  
 

Головний персонаж книжки, якого звуть Фаго, вирізняється з-поміж інших котів своїм незвичайним захопленням. Він обожнює механізми і різноманітні складні конструкції. Поки всі порядні коти йдуть на полювання, Фаго  майструє заводних пташок, мишоловки та крихітні літачки. Але найбільше його цікавить секрет руху: «Фаго часто дивився на людські машини й запитував себе, що змушує їх рухатися? Як виходить так, що кораблі пливуть проти течії й без вітрил, а трамваї їдуть, хоча ніхто їх не штовхає?».
 

Захоплення своєю справою та бажання нових знань підштовхують Фаго на вчинки, непритаманні йому. Так, неповороткий і товстенький котик фактично звалюється у сад Султана, знайомиться з принцесою Агнесою й разом із нею здійснює свій перший політ на літачку. І хоча повітроплавці-дебютанти зазнали краху, вони не здалися. Наполегливість Агнеси, допомога інших (пацюків Ганса й Мухи та котячого смугастого патруля) і знайомство з майстром Мурчелло повернули Фаго віру у власні сили. Він продовжив пошуки секрету руху навіть після невдач і розчарувань. Це один із важливих лейтмотивів повісті. Йти до мети, не зважаючи ні на що. 
 

І хоча більшість вважала Фаго диваком, знайшлися ті, хто його підтримав. Зрештою кіт-винахідник потрапив на вулицю гаражів, де вперше почув чарівне слово «двигун». Фаго спостерігав, як люди працюють з технікою та багато і завзято вчився. Його мрія таки здійснилася! А разом із нею – заповітні бажання друзів. Фаго зумів віддячити їм, змайструвавши для Агнеси літак, а для одноокого Бруно – справжнісінький котячий пароплав. 
 
Якщо коли-небудь у нічному Стамбулі ви побачите кота за кермом авто, не дивуйтеся. Це той самий замріяний Фаго, який дізнався секрет руху.   
 

Повість містить одинадцять розділів, розмір яких комфортний для самостійного читання дитини. Візуальне оформлення додає тексту особливого звучання. З одного боку, чорно-білі малюнки не відволікають увагу читачів, з іншого – вдало відтворюють зміст, допомагаючи краще його зрозуміти.  Котики у виконанні художниці Наталії Кудляк дуже характерні й дотепні, а образ Фаго відтворено особливо майстерно. Вир котячих пригод захопить дошкільнят і читачів молодшого шкільного віку. 

 
Марія Артеменко 
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: