Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
«Пригоди автомобільчика Пижика»: в гостях у авторки Ніки Ініної
14.05.2019
Що почитати?
«Що таке справжня дружба?», «А що буде, якщо я піду туди сам?..», «Що робити, коли попереду перешкоди?»  На ці питання шукають відповіді дітлахи, коли дорослішають, активно пізнаючи світ. Так само, як і Пижик – герой оповідання Ніки Ініної.


 
«Пригоди автомобільчика Пижика» –  тепле оповідання про подорож маленької машинки, що вирушила до майбутньої родини. Як виникла ідея створення книжки, як читати оповідання та з якого віку починати – про це та багато іншого дізнавалися на інтерв’ю з авторкою Нікою Ініною!
 

 
Ніко, що надихнуло вас на написання книжки про маленького автомобільчика?
Я дуже люблю розповідати історії. Іноді це історії величезні, довгі, як мої «Хрангели» та «Вартові добра». А іноді – маленькі,  як «Пригоди автомобільчика Пижика».  У мене в запасі є десятки казкових історій. Але «Пижику…» випала доля бути записаним. Я вирішила представити це оповідання на одному конкурсі дитячої літератури,  але не встигла подати книжку в строк. Зате встигла до улюбленого видавництва «Ранок»! 

Чи був у Пижика прототип? Можливо, якийсь малюк, що так само робив свої перші кроки?
У Пижика багато прототипів, і перший із них – мій син Миколка. Він у дитинстві був дуже веселим і активним хлопчиком. Мабуть, частково Пижик списаний із нього. 
 

Порада для батьків
 
Якщо хочете долучити до читання справжнього непосидька, зверніть спочатку його увагу на кумедні ілюстрації: «Диви-но, який у Пижика погляд! Майже як у тебе, коли…», «Нумо прочитаймо й дізнаємося, що трапилось!»
 
З якого віку ви порекомендували б почати читати історію про Пижика?
Зараз таке розвинене покоління, що років з чотирьох дитина вже може отримувати задоволення від Пижика. 
 

 
Чого може навчити сучасних дітей казка про Пижика? Яких правил поведінки? 
Перш за все мені хотілося вустами Пижика донести до читачів , що потрібно бути оптимістами, і тоді світ усміхатиметься у відповідь.  А більш повно правила Пижика, які він для себе сформував під час своєї  чималої подорожі, подані в кінці книжки окремим переліком.
 

 
Як краще читати оповідання малюкові: разом із батьками чи самостійно, вдень чи перед сном?
Краще читати і разом із батьками,  і самостійно, і вдень, і перед сном. Для мене завжди читання є одним із найбільших задоволень у житті.  Що більше дитина чи доросла людина читає, то більше на неї чекає пригод!
 
Порада для батьків
 
Прочитавши повчальні фрагменти, обговоріть їх з дитиною. Дізнайтеся, як малюк сприймає історію, поставивши запитання на кшталт: «А чому саме так вийшло?», «А що ще могло трапитись, коли поряд немає батьків?», «Що б ти зробив на його місці?..»
 
І наостанок, що б ви побажали нашим маленьким читачам та їхнім батькам?
Я хочу щиро побажати завжди звертати увагу на те, який чудовий світ оточує нас, відчувати диво кожного дня, любити й берегти родину, посміхатися життю і Всесвіту. 
 
 
Вікторія Білан,
редакторка ВГ "Читайка"
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: