Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Розумні зошити для сучасних малюків
15.03.2024
Що почитати?

Більшість батьків замислюються над тим, як навчити дитину перших навичок письма, потренувати дрібну моторику, познайомити з математикою, розвинути творчі здібності. Одне слово, підготувати до школи. І щоб водночас маленький учень не втратив інтерес до навчання, щоб вправи не були для нього надто складними чи нестерпно нудними. Можливо, є такі собі «чарівні» книжки чи зошити, які здатні впоратися із цим непростим завданням?


І вони справді є! Розвивальні зошити за японською методикою Kumon — це саме такі «чарівні» вправи, виконуючи які малюк спочатку засвоїть, а потім відпрацює та закріпить важливі навички. Ще й анітрохи не нудьгуватиме! Особливо це актуально зараз, коли для багатьох малюків стали недоступні заняття в дитячих садках і розвивальних центрах, а розвиток і навчання перемістилися в домашні стіни.
Зошити Kumon надзвичайно прості у використанні, кожен має зрозумілі інструкції для дорослих. А щоб вам було легше розібратися в методиці, ми підготували відповіді на найчастіші запитання. Тож гайда!


Із якого зошита починати? Починайте з того, який більше сподобається вам і малюкові. Але орієнтуйтеся на вік. Не варто пропонувати дитині складніші завдання, поки вона не опанує прості. Саме на цьому й ґрунтується методика: від простого до складного. Справляючись із простими вправами й поступово переходячи до складніших, дитина не втрачає мотивації й почувається переможцем(-ницею).
За який час проходити один зошит? У кожному зошиті в середньому 40 завдань. Вони розраховані на місяць занять. Звісно, можна виконати всі завдання і швидше, але не рекомендуємо так вчиняти. Головне — послідовність і поступовість. Закінчуйте заняття, поки дитина ще не втратила інтерес. Тоді наступного разу вона охочіше повернеться до зошита.


Чи потрібно займатися щодня? Не обов'язково, але бажано. Краще проходити щодня по 1-2 сторінки, ніж одразу багато, але нерегулярно. Саме завдяки регулярності в маленького учня й вироблятимуться навички лічби та письма, розвиватиметься мислення. Регулярні заняття виховують посидючість і тренують увагу, які є необхідними для майбутнього шкільного навчання. Найкращий режим занять — п'ять разів на тиждень.


Чи можна займатися з кількома зошитами водночас? Так, із зошитами, що тренують різні навички, можна займатися паралельно. Але не варто одночасно використовувати понад три зошити. І не перевантажуйте малюка завданнями за один раз. Це може виглядати, як різні уроки: трошки помалювали лінії, потім полічили, а після цього виконали пару завдань на логіку або попрацювали з ножицями. У будь-якому разі закінчуйте заняття трохи раніше, аніж дитина втратить до нього інтерес.


На що ще треба звернути увагу? 
- Не займайтеся з дитиною через силу, особливо якщо вона втомилася чи хворіє. Краще пропустити заняття, займатися рідше, ніж погасити в малечі радість навчання.
- Не переходьте до більш складних завдань, поки малюк не впорався із простими. Для дитини дуже важливе відчуття «Я зумів! Я молодець!». Якщо щось не вдається, вона швидко втрачає до занять інтерес.
- Організуйте зручне місце для занять. Зверніть увагу на поставу дошкільнятка й гарне освітлення. На столі не повинно бути нічого зайвого, що може відволікати.
- Обов'язково хваліть малюка навіть за незначні успіхи. Адже він у вас і справді великий-превеликий розумник!

 

Юлія Каспарова
Провідна редакторка
ВГ «Каскад»

 

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: