Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Секрети серії «Велика книга» Ювала Зоммера, або Що значить якісний нонфікшн
26.02.2023
Що почитати?

Якщо ваша дитина й ви досі не знайомі з Ювалем Зоммером, видавництво «Ранок» радо виправить цю прикрість. Адже разом з нами цей талановитий художник і автор нарешті вривається в український книжковий простір! Вперше українською — світова серія бестселерів «Велика книга». Аж п’ять видань, які розкажуть усе найцікавіше про квіти, звірів, птахів, безхребетних і морських істот. Книжки щойно з’явилися на полицях, та ми впевнені, незабаром стануть улюбленцями читачів, бо це справді якісний нонфікшн. У чому ж секрет?

Його талановитість Автор

Успіх будь-якої книжки містить сотню складових, але найперша й найважливіша — талановитий автор. І серія «Велика книга» якраз може цим похизуватися. Ювал Зоммер, який є і автором, й ілюстратором водночас, закоханий у природу й уміє закохати в неї читачів і читачок. Ювал закінчив Королівський коледж мистецтв у Лондоні зі ступенем магістра ілюстрації. Деякий час працював креативним директором у провідних рекламних агенціях, перш ніж взятися за створення науково-популярної літератури. Родзинка Ювала — дивовижні, подекуди химерні ілюстрації та добірка цікавезних фактів.

 

Захоплювати з перших слів

Успішні книжки починаються цікаво! Саме тому кожне видання серії «Велика книга» з самого початку спонукає юних шанувальників природи зануритися в читання. «Велика книга квітів» “затягує" інструкцією з розпізнавання різних родин і видів квітів. А на перших сторінках «Великої книги малих істот» дитина отримаює ексклюзивні поради, як стати справжнім спостерігачем за дрібнотою. Після такого хочеться дізнатися якомога більше про жучків, павучків, червів і не тільки. 

 

Яскраві головні герої 

Головні герої п’яти великих книг — представники царства тварин і рослин. Маки, орхідеї й решта рослин у «Великій книзі квітів» зачаровують з першого погляду. У «Великій книзі звірів» ведмеді й тигри зображені так динамічно, що на мить стає моторошно. На сторінках решти книжок серії причаїлися неймовірної краси восьминоги й вудильники, бджоли й сонечка, сороки й фламінго. Вони ніби чекають на допитливих читачів, щоб приголомшити фактами про себе! 

Важливо, що автор не обмежується знайомими дітям тваринами й рослинами. Тут можна зустріти і справжню екзотику! Скажімо, «Велика книга квітів» розповідає про химерну квітку рафлезію. Вона буває до метра діаметром і має запах… гнилого м’яса. Дійсно яскрава героїня книжки!

 

Оригінальність у всьому

Звісно, написати про світ природи — не надто оригінальна ідея. Але унікальне її втілення! Зокрема завдяки ілюстраціям. Стиль ілюстрацій Ювала Зоммера неможливо сплутати. Зображені тварини, хоч і схожі на себе, та подекуди дуже дивовижні. Уявіть черепаху з підозрілими очима або каракатицю з довжелезними віями. А краще не уявляйте, а розгорніть «Велику книгу морів» і насолодіться мистецтвом, на яке надихнула природа.

Оригінальним є і стиль письма автора. Завдяки побудові за принципом «незвичайне запитання — влучна відповідь» юні читачі й читачки мають змогу дізнатися найцікавіші факти про природу нашої планети. Чи працюють птахи-секретарі в офісі? Чому в тупиків така смішна назва? Навіщо лебедям довга шия?

 

Утримувати увагу читачів

Хоч якою цікавою є книжка, діти все одно відволікаються. А що як відволікатися від книжки на книжку? У серії «Велика книга» продумано і цей момент. Щоб дитина уважно розглядала ілюстрації і глибоко занурювалася в матеріал, їй пропонують шукати на кожному розгорті якісь елементи. Наприклад, золоті цибулини у «Великій книзі квітів». Отже, це ще й гра. Вся увага книжці!

 

Розмовляти з юними читачами на рівних

Доступна розмовна мова, подекуди кумедна, — це те, що робить цю серію виразною. В одному зі своїх інтерв’ю Ювал Зоммер зізнався: «Щоразу, коли я відвідую школи чи книжкові фестивалі, я завжди кажу дітям, що вони теж можуть стати науковцями, екологами, авторами книг чи ким завгодно, якщо цього захочуть». Таку позицію простежуємо в усіх книжках серії. На читачів 7-9 років не вивалюють купу незрозумілих слів, а розмовляють із ними, як на найцікавішому шкільному уроці біології. Разом з тим для дітей, які хочуть знатися на довкіллі, як профі, у кожній книжці є спеціальний розгорт із науковими термінами.  

 

Зауважувати на актуальних проблемах довкілля

Жоден сучасний нонфікшн про природу не може обходитися без згадки про проблеми довкілля й порад, як дбати про планету. Якщо це «Велика книга звірів», тут пояснюють, що звірі — це дикі, а не домашні тварини. Вони не призначені для приручення, і вони захищатимуться, якщо це буде потрібно! Та попри це звірі потребують і нашої допомоги. Як допомогти? Про це всередині. «Велика книга морів» також сповнена інформації про те, яких заходів ми можемо вжити для захисту наших океанів і морського життя. Не відстають і інші книжки серії!

Серія «Велика книга» Ювала Зоммера дійсно приголомшлива. Це якісний нонфікшн, що заохочує дітей досліджувати світ природи та піклуватися про нього. Не дарма серію видали 25 мовами, вона виграла та потрапила до коротких списків численних міжнародних нагород. Сподіваємося, кожна «Велика книга» стане до вподоби і юним українським читачам!

 

Катерина Процун,

помічниця провідного редактора
ВГ «Енциклопедії»

Товари з цієї статті
-20%
Велика книга квітів
Ювал Зоммер
470,00
376,00
Велика книга тварин
Гейзел Маскелл
300,00
-20%
Велика книга малих істот
Ювал Зоммер
470,00
376,00
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: