Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Що таке «Читальня»?
25.11.2020
Що почитати?
«Читальня» – це серія невеликих за обсягом книжок для дітей, які тільки починають самостійно читати. Окрім домашнього читання, методику серії зручно застосовувати на уроках у початковій школі. «Читальня» – корисний інструмент інтегрованого навчання, адже книжки серії вчать працювати з текстом на різних рівнях: творчому, змістовому, граматичному, естетичному тощо.  
 
Концепцію серії розробили методистки Національного центру «Мала академія наук України», дитячі письменниці Галина Ткачук і Тетяна Стус. Обидві експертки мають багаторічний досвід роботи з дітьми й популяризують родинне читання в межах проєктів Простору української дитячої книги Barabooka. 
 

Що таке порівневе читання?
 
Серія «Читальня» передбачає читання за рівнями, яке враховує відповідні навички дитини: від початкового до рівня впевненого читача. Такий поділ не має фіксованої вікової градації, а визначається за індивідуальними особливостями маленького читача. Адже кожна дитина унікальна — зі своїм набором навичок, темпом читання, способом розуміння тексту. Наприклад, читати книжку першого рівня цілком можуть діти як п’яти, так і семи років. 
 
Читацький рівень марковано відповідним поверхом будиночка-читальні в кутку обкладинки, що допомагає легко обрати потрібну книгу. 


Перший рівень «Читальні» пропонує книжки для дітей, які щойно навчилися самостійно читати, тобто перейшли від розпізнавання окремих літер і складів до читання слів та невеликих речень. Тексти у книжках першого рівня читацької компетенції невеликі за обсягом, речення з простим синтаксисом, історії з небагатьма епізодами. Ці книжки можуть бути використані на уроках у першому класі. А ще їх легко читати вголос.
 
На відміну від звичайного тексту, який ділиться на абзаци, елементом поділу тексту першого рівня читання є книжковий розворот, який зображує певний етап історії. Такий поділ дає змогу перепочити від читання і доповнити враження візуальними елементами. 
 
Тексти другого поверху складніші стилістично і поділені на невеличкі розділи. Їхня цільова аудиторія – читачі, які вже зробили перший крок і тепер набирають досвід у різних літературних жанрах, формах, темах та стилях, а також вчаться аналізувати прочитаний твір.
 
Третій поверх — для дітей, які готові читати або навіть уже самостійно читають невеликі дитячі повісті та звикли приділяти читанню частину свого дозвілля. Книжки третього поверху можуть бути використані на уроках літературного читання у третьому та четвертому класах.
 
Четвертий поверх – книжки, які допоможуть читачеві набути навичок роботи з пізнавальною літературою, необхідних для навчання в середній школі. Тому особливий акцент у цьому рівні – саме на пізнавальні елементи. Серед ілюстрацій зустрічаються елементи інфографіки, а в завданнях особлива увага приділяється пізнавальним аспектам тексту й мотивації до наукової творчості.
 

Особливий бонус серії
 
Наприкінці кожної книжки є унікальні творчі завдання. Вони передбачають роботу з текстом і сприяють його кращому засвоєнню. Такі вправи тренують пам'ять, уважність, розвивають фантазію та креативне мислення.
 
Асортимент серії 
 
Виховання емоційного інтелекту та емпатії – одне з важливих завдань серії. Історії оповідають про емоції героїв, і не лише про позитивні, а й про сум, страх, тривогу, сором, злість, розчарування тощо. Тексти транслюють образ світу дитини віку 6+, 7+ і 8+ відповідно, орієнтуючись на психологію сучасної дитини саме цього віку, на її захоплення і вподобання.
 
Концепція «Читальні» передбачає, що дитина зростатиме як читач і поступово переходитиме від першого до вищих рівнів-поверхів серії. І таким чином збиратиме свою власну колекцію самостійно прочитаних книжок. Дітям зазвичай подобається колекціонування. А можливість зібрати всю колекцію гарно мотивує до читання. 
До того ж у межах одного поверху є різні за складністю книжки. Можливість вибору – для вчителів, батьків та самих юних читачів – дуже важлива для серії. Адже для виховання читацького смаку, для розуміння читацьких потреб кожної дитини завжди має бути можливість обрати саме свою книжку.
 

Книжки серії створені сучасними українськими письменниками та ілюстраторами. Частина з них відома широкому загалу, а частина стане справжнім відкриттям. Більше про них читайте в наступній статті про серію «Читальня».
 
ЛА Барабука
 
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: