Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Три причини, чому ми любимо книги Всеволода Нестайка
09.03.2021
Що почитати?
Зайдімо до будь-якої дитячої бібліотеки і спитаймо, чи є в них книги Всеволода Нестайка. У відповідь майже всюди почуємо: «Нема, бо всі зараз на руках». І це правда: сучасні школярі охоче читають «Тореадорів з Васюківки», «Дивовижні пригоди в лісовій школі», «Неймовірних детективів», «В країні сонячних зайчиків» та інші твори, написані багато років тому. Чому вони це роблять і чому дорослі, які читали ці книги в дитинстві, залюбки перечитують їх і зараз, разом зі своєю малечею?
 
Якби творчість Нестайка мала вигляд могутнього дерева з розкішною кроною, кожна з частин цього дерева була би тією самою причиною, через яку ми любимо цього дивовижного письменника.
 

Причина перша. Коріння 
 
Улюбленими письменниками Всеволода Нестайка в дитинстві були Марк Твен, Джек Лондон, Жуль Верн, Микола Трублаїні та Антон Чехов. Кожен – видатний майстер слова, а більшість — ще й справжні аси створення пригодницьких романів. Тож Нестайку було чим надихатися та в кого вчитися письменницькій справі.
 
Відомо, що своє перше оповідання – пригодницьке і смішне – Всеволод написав у восьмирічному віці. Пізніше він так відповідав на питання, чому вирішив писати книги саме для дітей: «Коли я став по-справжньому дорослим, мені шалено захотілося повернутися назад у дитинство – ще дограти, досміятися, добешкетувати. Вихід був один – стати дитячим письменником. Так я і зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, намагався писати якомога веселіше»
 
А в дитинстві Всеволоду Зіновійовичу довелося пережити смерть репресованого радянською владою батька, німецьку окупацію Києва під час Другої світової – і у своїх книгах він наче створив захисне магічне коло, змальовуючи таку реальність, де всі ці жахи не могли б існувати. Сам письменник вважав чи не найкращою нагородою за свою роботу слова читачів, які зізнавалися, що його твори допомогли їм одужати.   
 
Причина друга. Стовбур
 
У книгах Нестайка панує дивовижна атмосфера. Його тексти сповнені доброти, гумору, життєвої мудрості, дитячої безпосередності, щирості. А у вигадуванні неймовірних пригод авторська фантазія просто не знає меж! І всі вони здаються читачам однаково цікавими: і ті, що відбуваються у впізнаваній реальності, і ті, що стаються у світі чарівних казок.  
 

Герої книг Всеволода Нестайка – не просто живі, вони геть недосконалі. Роблять помилки, чинять імпульсивно, бувають незграбними і мало слухають порад від дорослих. Навчитися сприймати себе таким, який ти є, з усіма своїми недоліками та вадами – а деякі з них ще й перетворювати на чесноти, – це те, з чим важкувато впоратися навіть дорослим, не говорячи вже про дітей і підлітків. Але персонажі Нестайка роблять саме це і дають чудовий приклад читачам. 
 
Вони приходять друзям на допомогу й демонструють дива винахідливості, доводячи, що не буває безвихідних ситуацій, а справжня дружба і сміливість завжди в ціні. «Будь чесним та сміливим – і неймовірні пригоди чекають на тебе, навіть якщо ти зовсім не бездоганний казковий принц» – важливий меседж творів Всеволода Нестайка. Дуже актуальний сьогодні.  
 
Дружба! Велике це слово — дружба! Може, найбільше з усіх слів людських. Заради дружби люди йдуть на тортури, сідають у тюрму, навіть життя віддають… 
 
«Тореадори з Васюківки»
 
Нестайка вважають одним із засновників жанру дитячого детективу. Він є автором кількох заплутаних детективних історій, де поряд із дорослими героями, капітаном Горбатюком і капітаном Попенко, слідство ведуть два сміливих і цікавих хлопчака — Вітасик Дорошенко і Женя Кисіль. 
 

Ці історії із захватом читало не одне покоління дітей, і ми з радістю нагадуємо читачам, що в нашому видавництві в серії «Неймовірні детективи» вийшли дві з них: «Таємничий голос за спиною» та «Ципа зникає вдруге». Таємничі і захопливі пригоди, які переживають невгамовні Вітасик і Женька, – чудова можливість заохотити до читання навіть тих дівчаток і хлопчиків, які не дуже-то полюбляють читати.
 
— Привіт, хлопці! Що там таке сталося?
Хлопці наче зраділи, побачивши капітана Попенка, і, перебиваючи один одного, почали розказувати. Під кінець Женя Кисіль сказав:
— По-моєму, це варте уваги слідчих органів.
— Так-так,— кивнув Вітасик Дорошенко.
Після однієї дивовижної історії з таємничим голосом за спиною вони виявляли особливу пильність і всюди шукали кримінальної таємниці.
Попенко поблажливо усміхнувся:
— Ну, хлопці, не поспішайте. Так усіх на світі, без винятку, запідозрити можна.
 
«Неймовірні детективи 2. Ципа зникає вдруге»
  
Причина третя. Крона
 
Якщо ми хочемо, аби наші діти читали книги, написані гарною, соковитою, живою українською мовою, то твори Нестайка – кращий вибір! Тут тобі й красиві метафори:
 
Які хороші люди вранці! Наче росою вмиті! Бадьорі, гарні, і якісь ніби навіть хрумкі, мов молоді огірочки! А очі в них які! Чисті і свіжі-свіжі, немов квіти, що тільки-но розцвіли.
 
«Тореадори з Васюківки»
 
І вічні істини, вимовлені просто і якось так, що віриш у них беззастережно:
 
В житті кожної людини мусить бути своя таємниця, своя загадка, щось інше, іще не розкрите. Без цього нецікаво жити на світі».
 
«Загадка старого клоуна» 
 
І неповторний нестайківський гумор:
 
У нас була прекрасна, благородна ідея – провести під свинарником метро. Це мало бути сюрпризом. Перша лінія метро – у Васюківці! Станція «Клуня» – станція «Крива груша». Три копійки в один кінець. Родичі – безплатно. З учительки арифметики – п’ять копійок.
 
«Тореадори з Васюківки»  
 
Насправді існує не три, а щонайменше тридцять три причини, аби знову і знову повертатися до книг Нестайка, купувати їх своїм дітям і онукам, цитувати і при нагоді згадувати персонажів чи якісь ситуації.
 
Ці твори живуть уже понад півстоліття й житимуть далі, а ми, беручи книгу з іменем Всеволода Нестайка на обкладинці, можемо бути впевнені: це класика, перевірена часом. Не випадково ж автор за життя отримав чимало літературних нагород і відзнак, а трилогія «Тореадори з Васюківки» у 1979 році потрапила до Особливого почесного списку Андерсена від Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури як один з найвидатніших творів світової літератури для дітей.  
 
Сміх – то велика сила! І не треба нікого бити. Вдало пожартуєш – і вже твоє зверху.
 
«Дивовижні пригоди у лісовій школі»  
 
Юліта Ран
Письменниця, драматургиня
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: