Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Україна. Від первісних часів до сьогодення
21.09.2021
Що почитати?

Я обожнюю історію з дитинства. Вдома була велика бібліотека, зокрема колекція підручників, ілюстрованих альбомів і хрестоматій з історії давніх часів та середньовіччя, які я годинами могла розглядати й перечитувати. Можливість зазирнути в часи, які вже давно лишилися в минулому, здавалася мені справжньою магією. І я точно знаю, що у своєму поколінні я така була не одна.

Сучасні діти не жалують товсті ілюстровані альбоми, але залюбки дізнаються про історичні процеси та видатних постатей з подкастів, мальописів і вікіпедії. Зазвичай діти плутаються в датах, відносять до «прадавньої давнини» події як ХХ, так і ХV сторіччя і відверто нудьгують над мапами країн, яких уже не існує на світі.

Їх цікавить інше: якою зброєю билися козаки на Січі і чому туди не пускали жінок. Чи правда, що у середньовічних містах люди майже не милися. Чому центральні площі старих міст називаються Ринками. У чому різниця між князем і королем. Скільки воїнів було в армії Чингісхана. Яким чином люди спілкувалися між собою в часи, коли не існувало інтернету та мобільних телефонів. Утім, дітям сьогодні важко навіть уявити собі такі «доінтернетні» часи, що вже казати про набагато давніші.

У розвитку «історичної» уяви дуже допомагають книги – на щастя, ми зараз маємо вибір набагато більший, ніж у часи мого дитинства. І однією з таких книг є видання, яке хочеться гаряче рекомендувати всім учням початкової школи – «Україна. Від первісних часів до сьогодення» Марії Тахтаулової і Сергія Жукова.

Тут небагато дат і зовсім немає розлогих описів. Тексти короткі, зрозумілі й дуже цікаві. Величезною перевагою книги є те, що вона і справді охоплює всю історію України — від найдавніших часів до сьогодення. А ще її прикрашають чудові, живі, виконані в гумористичному ключі ілюстрації. Книгу можна гортати послідовно і перечитувати сторінка за сторінкою, відкриваючи для себе епоху за епохою, а можна розпочати з будь-якого місця і зануритися в певні часи: Литовську добу, наприклад, чи добу розпаду Радянського Союзу.

Ярослав Мудрий і Володимир Винниченко, Лесь Курбас і Сергій Параджанов, Леся Українка і Сергій Жадан, «Океан Ельзи» і Джамала – безліч видатних діячів української науки, політики, культури, мистецтва, спорту згадані і намальовані на сторінках цієї книги.

Але історичні події та згадування відомих людей – ще не все, адже книга складається з 94 розділів, включно зі словником. Хоче дитина дізнатися про сім чудес України? Будь ласка! Цікавиться винаходами і відкриттями? Сторінка 64 до її послуг. Бажає подивитись як виглядає традиційний український одяг, розгадати значення візерунків на писанках, почитати про найвідоміші національні страви? Цим темам у книзі присвячені окремі розділи. Прагне дізнатися, хто такі Чорновіл і Григоренко, що таке «революція на граніті» чи, може, у якому році з’явився в українців закордонний паспорт? І про це є у книзі!

Звісно, як будь-яка ілюстрована дитяча енциклопедія, «Україна. Від первісних часів до сьогодення» дає лише основи, не заглиблюючись у деталі. Але інформацію викладено так цікаво, що хочеться, прочитавши цю книгу, пошукати собі ще якусь на історичну тематику – щоб глибше зануритися в давнину.  

І хто знає, можливо, саме з цієї книги почнеться у вашої дитини любов і цікавість до рідної України.

 

Юліта Ран

Письменниця, драматургиня   

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: