Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Венздей Вілсон вирішує всі проблеми
08.03.2024
Що почитати?

Долаємо стереотипи

Знайомтеся: Венздей Вілсон — звичайна третьокласниця. Як і всіх дітей цього віку її хвилює безліч питань:

  • дружба: Венздей має чудового друга, але, на жаль, втратила найкращу подругу, адже та тепер товаришує з її недругами ― оце так прикрість;
  • успіхи в школі: йдеться не лише про хороші оцінки, а й про те, щоб не отримати за свої витівки на горіхи від вчительки та дирекції;
  • стосунки в сім’ї: взаємини із братом, з мамами ― так, у Венздей дві мами, а питання міцної родині для дівчинки неабияк важливе;
  • фінансове становище: скарбничка-свинка у Венздей, звісно, є, але її кмітлива голівка весь час думає про те, як започаткувати свою справу ― і стати успішною підприємицею.

Авторку книг про Венздей, канадську письменницю та графічну дизайнерку Брі Ґалбрейт, спонукали до створення творів її діти ― вони мають змішану расу (з ознаками чорної і білої рас, а також індіанської раси черокі) спонукала до творчості власна строката родина — діти різних народів і рас. Брі усвідомила, що такі герої мішаної раси недостатню репрезентовані у просто необхідні у книжках для дітей і вигадала Венздей, а кожен має на це право, незалежно від своїх особливостей бо кожен має право стати персонажем класної історії.

Тож трилогію про третьокласницю ― «Венздей Вілсон береться за власну справу», «Венздей Вілсон вирішує всі проблеми», «Венздей Вілсон розставляє крапки» ― авторка присвятила своєму чаду, а також усім тим дітям, які не бояться висловлювати власну думку, сповнені ідей про те, як змінити світ і вірять, що можуть це зробити.

Вчимося розв’язувати конфлікти

У кожній сім’ї усяке буває: то дітям страва не смакує, то їм важко зранку збиратися в садок-школу ― і через це трапляються сварки… Та в міцній родині по обіді про прикру ситуацію вже тільки жартують. А Венздей, до речі, уміє казати мамам таке «дякую», що звучить заразом як «вибач». Герої історій про Венздей чітко розуміють, що сім’я — це найважливіше у світі, що її глибоке коріння міцно тримає нас на ногах навіть тоді, коли вже деяких рідних фізично немає поряд. А друзі, зрештою, — це теж сім’я, яку обираєш.

Серце Венздей крається повсякчас від того, що вона більше не дружить зі своєю колишньою найкращою подругою Рубі. І лише згодом Венздей усвідомила, що навіть не спробувала розібратися в ситуації з Рубі, що їй же варто було не класти відразу кінець дружбі, а з’ясувати, що саме трапилося. З подругою потрібно було поговорити.

Та й ворогів, між іншим, іноді почути теж не завадить, адже тоді можна розгледіти їх справжніх: за маскою успішного, впевненого в собі відмінника Еммета Венздей побачила хлопчика, який боявся, що провалить завдання із виготовлення родинного дерева, бо ніколи не бачив тата і хвилювався, що не зможе заповнити його частину гілок. Завдяки Еммету Венздей ще дещо зрозуміла: не слід робити поспішних висновків: бо й ворог може стати другом, а дивна дія з боку приятеля, що на перший погляд здається зрадою, може навпаки бути допомогою.

Стаємо професіоналами ― і досягаємо успіху

Венздей поділиться безліччю своїх бізнес-ідей і поповнить ваш словниковий запас такими термінами, як «торгова марка», «стартап», «вартість залучення клієнта», «делегування» і навіть «R&D» (ой, тільки варто ще раз перечитати що це). Ох і обізнана ж ця юна підприємиця! Усі складні слова, звісно, можна й не запам’ятати, але головні думки, які хоче донести Венздей, такі:

1) щоб досягти успіху ― потрібно докладати зусиль (і саме так робить мама дівчинки: щодня вона прокидається вдосвіта, щоб приготувати піцу, яку продає у своєму фургончику);

2) варто знайти свою улюблену справу, бо якщо ти любиш свою роботу (так-так, саме тому мама Венздей і встає вдосвіта) і вона приносить тобі задоволення, то й успіх прийде;

3) не варто зупиняти після першої (і другої, і третьої…) невдачі ― не можна опускати руки і полишати спроби досягнути успіху. І тут згадаймо маму Вендзвей: вона каже, що кожна проблема ― це насамперед нові можливості.

Сама ж дівчина зазначає ось що:

Хай що ми робили б, нам доведеться прикидатися, ніби ми це вміємо, аж поки ми справді це не зуміємо. Ми ще ні в чому не професіонали, але це не означає, що ми ними не станемо.

А коли перша спроба Венздей започаткувати власну справу закінчилась зіпсованим шкільним майном і викликом у кабінет директора, третьокласниця просто засвоїла урок («ніякого бізнесу на території школи») –– і пробує втілити в життя нові нові ідеї. Що з цього вийде ― читайте. Венздей з радістю розповідає про себе та про свої цікаві й водночас повчальні пригоди.

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: