Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Використання штучного інтелекту на уроках природничих дисциплін
23.11.2023
Що почитати?

Поява технологій штучного інтелекту (ШІ) стала великим проривом в області науки і технологій, помічником для швидкого створення контенту, пошуку інформації. Важко придумати щось таке, чого не вміє ШІ: від написання текстів чи маркетингових стратегій до створення зображень чи пісень. Але разом з тим, його поява стала і причиною для занепокоєння освітян, адже наші учні дуже швидко вхоплюють сучасні тренди й успішно ними користуються, в тому числі й штучним інтелектом, як от чат GPT. 

Під час вивчення природничих дисциплін важливо, щоб учні не тільки засвоювали факти і теоретичні знання, але й розвивали аналітичні навички та критичне мислення. Штучний інтелект може стати потужним інструментом для покращення процесу навчання та збільшення рівня розуміння природничих наук.

Можна було б довго пояснювати учням, чому ШІ це погано і знайти мільйон причин для заборони його використання. Але у нас є краща пропозиція: навчитися використовувати його у власних цілях для отримання користі в навчальному процесі. Як вам така ідея?

Доступ до інформації

GPT-чат може надати як вчителям так і учням доступ до безмежних джерел інформації, відповідати на питання, пояснення з будь-якого наукового питання. Особливо це актуально для природничих дисциплін, де нові наукові відкриття робляться чи не щодня, інформація оновлюється, актуалізується, тому її перевірка – це мастхев для усіх учасників освітнього процесу.

Підвищення мотивації

Використання сучасних технологій може зробити навчання цікавішим, заохочувати учнів до пошуку інформації. Інтерактивність та можливість отримати миттєвий відгук можуть підвищити мотивацію до навчання природничих наук.

Підтримка домашнього завдання та самонавчання будь-де і будь-коли

ШІ ніколи не замінить живе спілкування і вчителя, але якщо учень «застряг» на якомусь моменті, особливо якщо це формула чи новий термін, а урок аж за тиждень – то буде справжня знахідка. Адже GPT може надавати підказки та рекомендації для виконання домашніх завдань і самонавчання, вказувати на ресурси, де можна знайти додаткову інформацію, або надавати пояснення до завдань, які учень не розуміє в будь-який час доби. Ну чим не помічник? 

Підвищення компетентності в інформаційних технологіях

Використання GPT-чату допомагає оволодіти навичками взаємодії з штучним інтелектом та розумінням, як штучний інтелект може бути використаний для розв’язання складних завдань

Персоналізоване навчання: помічник у створенні індивідуальної освітньої траєкторії

Кожен учень має власний темп навчання та індивідуальні особливості. Штучний інтелект допоможе адаптувати навчальний матеріал до потреб кожного учня, спрощуючи чи ускладнюючи завдання та подачу матеріалу залежно від рівня учнів.  

Підтримка вчителів

ШІ може знаходити актуальну інформацію, рекомендувати підручники та ресурси, навіть створювати тести та завдання для оцінки знань учнів, адже GPT-чат не лише дає відповіді, він і запитання непогано вигадує. 

Хочемо ми того, чи ні, але цифрові технології, в тому числі й штучний інтелект, вже є у нашому житті, тому головне завдання – навчити учнів користуватись ними безпечно та з користю.

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: