Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Жили-були… Або українська народна казка: версія-2021
08.07.2021
Що почитати?

Збірка «Котигорошка. Заплутані казки» – це вісім текстів (сім прозових і один верлібр) сучасних дитячих письменниць. Авторки використали популярний жанровий прийом «ламаних казок» («fractured fairy tales») і майстерно трансформували відомі українські народні оповідки. В результаті казки отримали оновлених героїв, неочікувані сюжетні повороти і не менш захопливі фінали. Цікаво, чи всі читачі швидко розпізнають текст-оригінал?

Заплутані казки вражають дотепами, добрим гумором і логічним завершенням історій – у дітей точно не виникатиме подивування або жалю щодо трагічної долі персонажів. Так,  Анастасія Лавренішина не дозволила Колобку померти, Галина Ткачук переправила Зміючку Оленку крізь часові портали, Оксана Лущевська познайомила з мудрощами дівчинки з високим IQ, Аліна Штефан переселила «кривеньку качечку» на планету 581g, Мія Марченко посадила Кирила Кожум’яку на байк, Валентина Вздульська розповіла альтернативну історію пса та вовка, Саша Кочубей зробила Котигорошка дівчинкою, а на завершення Аня Хромова  змусила замислитися про серце в залізній скрині. Погодьтеся, звучить фантастично і таки заплутано!

Одна з упорядниць збірки, письменниця Валентина Вздульська впевнена, що сьогодні казка має враховувати, як розвивається дитяча література, і бути суголосною (українські дитячі автори часто дуже консервативні й ідуть за зразками дитліту, які засвоїли ще в дитинстві. Але світ не стоїть на місці, і дітям цікаві зовсім інші тексти). Водночас казка має зважати на сучасні ідеології, а не транслювати сексизм, ейджизм, ксенофобію тощо. Переосмислення народної казки приверне увагу навіть вибагливого сучасного читача. Такі «заплутані» тексти важливі для сучасного літературного процесу в Україні. Вони актуалізуватимуть казку, допоможуть сформувати її нову рецепцію та сприятимуть розвитку емпатії, розуміння та критичного мислення.

Читаючи книжку «Котигорошка. Заплутані казки» з дітьми, спробуйте разом порівняти впізнаних казкових персонажів і відрефлексуйте який із сюжетів (оригінальний чи заплутаний) імпонує більше та чому. Апелюйте до деталей, допомагайте з тлумаченням необхідних понять, зокрема історичних та соціальних, а також запропонуйте «заплутати» іншу народну казку на вибір дитини.

 

Марія Артеменко

ЛА «БараБука»

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: