Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Феномен Сари Дессен, або YA, який екранізують
17.09.2023
Що почитати?

Чи багато ви можете назвати авторок, що позиціюють себе творцями YA-літератури. Ми певні, це буде чимало імен та їхніх бестселерів. Та чи думали ви, який шлях треба було пройти, аби YA визнали вартим уваги?

Сара Дессен, сама того ще не розуміючи, поміж інших стояла у зародженні жанру для молодої аудиторії. Її перша книжка That Summer, що вийшла друком у далекому 1996 році, вже мала всі ознаки молодіжного роману. Однак Young Adult ще не сприймали навсправжки, незважаючи на великий спектр підліткової тематики таких авторів, як Джуді Блум, Лорі Холс Андерсон та Енн М. Мартін. 
Ще чимало років мине, поки дитяча література заволодіє ринком, та молодь нарешті виступить вперед, виборюючи для себе стелаж із літературою для молодих дорослих. І ось тепер Дессен має 14 книжок, широку спільноту як читачів, так і письменників молодого віку. Ба більше, спільнота чимдуж збільшується, бо новини про екранізації романів авторки змушують шаленіти фанатів. 

Кінокомпанія Netflix, перебуваючи в постійному пошуку перлин для екранізацій, звернула увагу на чуттєві книжки Сари Дессен, в яких майстерно передано почуття, думки та проблеми молоді. Ця подія ще раз доводить, що Дессен за майже 20 років не втратила таланту до віддзеркалення тонкого відчуття світу молодими дорослими, тримається актуальних тем та іде в ногу з часом. 

Young Adult — це література для людей віком від 12 до 20 років, та захоплюються романами про дорослих підлітків і читачі доросліші. Адже секрет цих історій дуже простий. Читач легко зіставляє себе із головною героїнею, яка є просто звичайною. Не гламурна, успішна та казкова, а пересічна дівчина з проблемами в родині, ідентифікацією себе як особистості та перипетіями в коханні.  

Усі книжки Дессен — це ніжні портрети дівчат, що перебувають у кризовій ситуації. Але це не повторні особистості, бо скільки людей, стільки типажів, характерів. Сара майстерно створює все нових і нових героїв, наче щоразу змінюється сама і пише нову історію для себе нової, вплітаючи ті ситуації та моделі поведінки, що трапилися на її шляху. 

Наразі перед нами три нових для української аудиторії її романи, та вони кардинально різні. 

Аннабель із «Просто слухай» успішна старшокласниця, яка працює моделлю для журналів та показів. Має круту подружку, що популярна в школі. Мешкає в модному великому будинку, що відомий як Скляний будинок. Та це лише уявлення, яке складається у фанаток Аннабель про її життя. Моделінг давно став тягарем, від якого дівчина хоче позбавитися. Та це велика віддушина для матері, яка нещодавно подолала кризу від втрати близької людини. Крута подружка швидко стала лютим ворогом, через непорозуміння. А великий Скляний будинок, що наче прозорий для перехожих, таїть в собі ще більше секретів та болі. Як Аннабель повернути у своє життя щастя та злагоду? 

Цей роман — перлина, бо сконцентрований не на одній проблемі, яка може виникнути та потягти за собою решту. Кожен герой цього роману – особлива історія. І кожен тут знайде свій щасливий кінець.


Оден із «Безсоння для двох» це інша історія. Вона відмінниця, хороша донька та незабаром стане найкращою студенткою. Тільки то не життя, коли всі сили пішли на сумлінне навчання, а не радощі дитинства. Тож коли мачуха, новоспечена дружина батька, пропонує відпочити перед навчанням на березі океану, в їхньому будинку, Оден приймає пропозицію. Літо, пляж, вечірки, джамп-парк і новий знайомий Ілай. Цікавий юнак-одинак і товариш у безсонні, який стає її провідником у нічний світ міста. Разом вони вирушають у паралельні пошуки: Оден — щоб відчути безтурботне підліткове життя, якого вона ніколи не знала; Ілай — щоб примиритися з почуттям провини за смерть друга.

Поринь у нічні побачення, таємничі місця та, зрештою, віднайди шлях до прийняття себе… Та не забудь переглянути стрічку від Netflix. 

Ремі з «Пісня для тебе» — це самодостатня дівчина, яка знає чого хоче. Вона рішуча, зважена та знає відповіді на всі питання. Як потрібна порада, то Ремі завиграшки її дасть. Та й щодо себе вона вже давно визначилась. Ремі контролюватиме все і кожного, що торкатиметься її простору. Та чи зможе вона контролювати справжнє кохання, яка націлено зламати всі правила дівчини? 
Незабаром очікуємо на екранізацію Netflix. 

«Ми всі хочемо, щоби наша історія була такою ж, як у всіх інших, але потім ти розумієш, що чим унікальніша твоя історія, тим унікальніша ти». – Сара Дессен


 
 

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: