Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Якими мають бути видання для дітей з особливими освітніми потребами (ООП)
22.09.2022
Поради батькам

ТОП 3 порад батькам щодо підбору розвивальних видань для діточок, що мають ООП (інтелектуальні порушення, аутизм, синдром Дауна, дислексія тощо).

 

Найперше — ПРОСТОТА. Часто діткам з ООП важко концентруватися на певному об’єкті. Тому обирайте прості, візуально не перевантажені ігри та книжки.

 

Якщо це розвивальні КАРТКИ. Важливо, щоб зображення на них було реалістичним, а фон був однотонним — світлим або білим.

Приклад — серії «Логічні ігри», «Мої перші речення», «Звуконаслідування».

Серія «Від простого до складного» пропонує діточкам знаходити зображення певного об’єкта, виконане різними техніками (фотографія, кольоровий малюнок, малюнок простим олівцем тощо). Для дітей з інтелектуальними порушеннями це може бути непросте завдання, тому починати варто просто зі знаходження 2-х карток, що зображують одне й те саме (скажімо, котик – фотографія, та малюнок котика).

 

Якщо це ПАЗЛИ. Не варто купувати дітям складні пазли-картинки, що складаються з багатьох елементів – їх легко проковтнути, а ще скласти картинку діткам з особливими потребами буде досить складно. Тому мастхев – це розвивальні пазли, що складаються з 2-5 елементів.

Це можуть бути пазли серії «З’єднай половинки», що пропонують зібрати картинку з двох частин.

Або серії «Пазли-половинки», «Правильно-неправильно», «З'єднуємо цифри», де дітям пропонується за певними ознаками зібрати 2 пазлики.

Набори «Абетка» та «Жестова абетка» серії «Навчальні матеріали» пропонують зібрати подвійні пазли – букву та зображення, що починається на цю букву, або жест, відповідно.

Навчальні пазли серії «Який? Яка? Яке?» допомагають навчитися правильно добирати характеристики (прикметники) до зображених об’єктів.

 

Якщо це СОРТЕРИ чи ТРАФАРЕТИ, зверніть увагу на те, щоб вони не містили дрібних деталей, були максимально спрощені та зрозумілі діточкам.

Приклад — серія «Розумний паровозик», що допомагає діткам легко та в ігровій формі вивчати літери, цифри, форми. Набори передбачають безліч варіантів занять.

 

Якщо це КНИЖКИ та інші художні видання. Зверніть увагу саме на якість та простоту тексту.

Обирайте видання ДЛЯ дітей з ООП – це коротенькі казки з великим шрифтом. Зверніть увагу на простоту та доступність діточкам мови видань.

Наприклад, серія «Казка-пазл» об’єднала народні казки, але вони адаптовані для сприйняття малечею, бо спрощені, скорочені, зрозумілі!

Книга «Що б ти зробив» містить лаконічний опис багатьох життєвих ситуацій та допомагає пояснити малюкам, як діяти у тому чи іншому випадку.

Обирайте видання ПРО дітей з ООП. Це прості та зрозумілі історії, що знайомлять нас з особливостями розвитку певних діточок, їхніми проблемами та шляхами вирішення цих проблем.

Приклад – серії «Поговорімо про це», «Живи та вчись».

 

Якщо це ПРОПИСИ. Зверніть увагу – діткам з ООП легше писати у зошитах з грубою лінійкою чи клітинкою. Наявність чітко виділених обмежувальних ліній, за які не можна виходити при письмі – також великий плюс при виборі видань для тренування руки та підготовки до письма.

Приклад – серії «Перші прописи» та «Готуємось до школи». До речі, вони рекомендовані МОН для дітей з ООП.

 

Якщо це НАБОРИ ДЛЯ ТВОРЧОСТІ. Слідкуйте, щоб вони, в першу чергу, були безпечні для дітей.

Серія «Мої пухнастики» допомагає створювати об’ємну вишивку. Безпечна пластикова голка й картка з отворами роблять вишивку максимально простою й красивою.

Серія «Подарунок власноруч» містить все необхідне для створення м’яких іграшок без голки!

 

 

Друге — ЕКСПЕРТНІСТЬ. При виборі видань не нехтуйте порадами спеціалістів та педагогів, що займаються з вашою дитиною. Зверніть увагу на ВІДОМІ МЕТОДИКИ розвитку, які вже були апробовані і показали свої результати.

Наприклад, книжки серії «Монтессорі: світ досягнень. Моя перша книга з фантастичними наліпками» сприятимуть всебічному розвитку малечі.

Набори «Варіабілі» допоможуть розкрити творчий потенціал. Вони широко застосовуються під час занять арт-терапії, а також для корекційної роботи.

Ігри «Математичне доміно» та «МЕМОгра» розроблені  науковим навчальним центром Erickson, який займається розвитком і соціальною інтеграцією дітей (Італія).

 

 

Третє — ЯКІСТЬ ПОЛІГРАФІЇ. Діти з ООП можуть не розуміти та не дотримуватися правил «дбайливого споживання», вони часто використовують все не за призначенням, ламають, малюють тощо. В цьому немає їхньої провини. Важливо це зрозуміти й обирати для них найкраще!

Обирайте видання з цупкого картону, щоб вони були більше зносостійкими.

Наприклад, те ж доміно нехай буде зручним для дитини — серія «Гра у подарунок».

Зверніть увагу на ламіновані картки – діткам з інтелектуальними порушеннями важливо досить часто повторювати виконання тих чи інших завдань, щоб не лише закріпити матеріал, а й тримати його у пам’яті.

Ламіновані прописи серії «Багаторазові прописи» — це картки зі збільшеною лінійкою чи клітинкою, на яких діти зможуть тренуватися у написанні букв українського або англійського алфавіту, а також цифр і виконувати різні математичні завдання.

Серія «Гра-запам'ятайка» сприяє розвитку пам’яті та мовлення.

Ламіновані картки серій «Пиши. Стирай. Вивчай» та «Скарбничка порад» сприяють різносторонньому розвитку дітей.

 

Ось такі поради ми можемо надати батькам щодо вибору видань для розвитку малечі з ООП. Але пам’ятайте, кожна дитина розвивається власним шляхом. І те, що дуже допомагає і заспокоює одну дитину, у іншої може викликати нерозуміння, відразу, небажання займатися.

Ви, як ніхто, знаєте своїх малюків і знаєте, що їм найбільше потрібно для розвитку! Отже, користуйтеся своєю батьківською інтуїцією, не нехтуйте порадами спеціалістів і виховуйте своїх дітей з любов’ю!

Бажаємо наполегливості й безперервного розвитку на вашому шляху!

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: