Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Читання на ніч — затишний і корисний ритуал
15.11.2023
Советы родителям

А ви читаєте книжки перед сном синочку чи донечці? Якщо ви з малюком ще не завели цей милий ритуал — саме час це зробити. Він внесе в життя вашої крихітки певну стабільність.

У чому користь? Для малюка важливо не лише саме читання, а й усе, що його супроводжує: лагідний матусин голос, її присутність поряд, відчуття комфорту й безпеки, любові й затишку. Все це формує в дитини базову довіру до світу — важливий елемент психологічного захисту в періоди можливих майбутніх життєвих негараздів. Окрім того, такий домашній ритуал поступово перетворить книжку на обов'язковий атрибут життя маленької людини й зробить читання корисною звичкою.

Де знайти час? Для сучасної мами, особливо якщо вона працює, буває непросто знайти час для вечірнього читання. Виділіть перед сном пів годинки або хоча б 15 хвилин. Навіть цього короткого часу буде достатньо. Головне — регулярність. А якщо в мами багато справ, почитати може тато чи бабуся. Важлива умова: те, що ви читаєте, має подобатися не лише малюкові, а й вам. Так ви зможете відчути особливе єднання зі своїм маленьким горобчиком, начебто ви удвох берете участь у якомусь таїнстві. Причому закидати традицію не варто навіть тоді, коли дитина навчиться читати самостійно. Продовжуйте! Таке спільне читання стане одним із найприємніших і найтепліших спогадів дитинства.

Що читати? Казки, розповіді про природу, дитячі вірші, що підходять за віком. Можна й народний фольклор: колискові, забавлянки. Довгі казкові повісті читайте по одній-дві глави щовечора. Так дитина з нетерпінням чекатиме на продовження й охоче піде ввечері до ліжка. Енциклопедії та пізнавальні книжки також чудові, але краще перенести їх читання на денний час. Такі книжки збуджують дитячу активність, а нам, навпаки, треба заспокоїтись. Не варто читати перед сном страшні казки й історії. Така література теж потрібна дитині, але, звичайно, не ввечері.

Як читати? Укладайтеся зручніше, вмикайте нічник і поринайте в чарівний світ читання. І не забудьте вкласти поряд улюблену іграшку малюка — зайчик або ведмежа теж із задоволенням послухає казку.

Читаємо й розвиваємося. Щоб читання стало ще кориснішим, будемо не просто читати текст, а й звертати увагу малюка на незрозумілі слова та ситуації (а такі траплятимуться часто). Поцікавтеся в дитини, чи вона розуміє значення того чи іншого слова, прислів'я, «крилатого» виразу.

Добираємо книжки. Якщо ви шукаєте видання для читання перед сном, зверніть увагу на серію «Казочки на кожен день». Книжка «Читаємо перед сном» створена саме для затишного сімейного читання. Історії в ній короткі й добрі, а ілюстрації — веселі й сучасні. Якщо вам бракує часу на тривале читання, ви можете читати дитині по одній історії щовечора. Це займе всього 5-10 хвилин, і книжки вам вистачить на цілий місяць, адже в ній тридцять історій.

Якщо попередня книжка підійде для дітей віком від п'яти років, то для малюків також знайдеться дещо цікаве. Збірка й називається відповідно: «Читаємо малюкам». Казки в ній прості й короткі, а віршики — кумедні та ритмічні. Саме те, що потрібно вашому малюкові! Можна читати по одній казці щодня. А потім — повторювати прочитання найулюбленіших.

А для зимових вечорів ми підготували дещо незвичайне — збірку коротеньких казок й оповідань для створення різдвяного настрою «Читаємо зимовими вечорами».  Просто розгорніть цю книжку — в ній досхочу снігу й морозного повітря, доброти й любові! А якщо відрахувати 26 днів до свята та читати по казці щовечора — книжка перетвориться на адвент-календар із зимовими історіями! Наприкінці ви знайдете віршики про зимові місяці, які можна вивчити й розповісти Миколі.

А за бонусним QR-кодом на звороті книжки можна завантажити ще дві додаткові історії.

Приємного читання!

 

Юлія Каспарова

Товары из этой статьи
Спиннер
Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: