Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Як зацікавити дитину читанням?
23.09.2023
Советы родителям

Сучасні діти починають читати рано. Уже нікого не дивує чотирирічний малюк, який упевнено читає склади та слова. Але як підтримати інтерес до книги, щоб читання стало для дитини джерелом задоволення, а не нудним обовʼязком? Важливо від початку перетворити читання на цікаве заняття і навчити малюка розуміти сенс прочитаного. А допоможуть у цьому книжки, підготовлені спеціально для маленьких читачів.

Отже, як зацікавити дитину читанням?

Обирайте книги такої тематики, яка цікава дитині. Як би банально це не звучало, але це працює. Ще краще, якщо ви купуватимете книги разом із малюком — так він зможе сам обрати для себе те, що цікаво. Вирушайте разом у книгарню або сідайте перед монітором компʼютера та обирайте книги онлайн.

Імовірно, вашого маленького читача зацікавить серія про двох ельфів «Стіґ і Люмі». Книги створені саме для першого читання. Вони містять прості, зрозумілі тексти, надруковані великим шрифтом, та кумедні ілюстрації. І, головне, історії надзвичайно цікаві, дитині вони неодмінно сподобаються.

Віддавайте перевагу коротким простим текстам. Коли малюк тільки навчився читати, його можуть відлякувати великі тексти. Дошкільника мотивує те, з чим він може легко впоратися. Тому тексти для початкового читання повинні бути коротенькими, буквально на сторінку. Саме цей принцип ураховано в серії «10 історій по складах». Тексти у книгах короткі, їхній обсяг збільшується поступово. Для зручності слова поділені на склади. Крім того, у кожній книзі є щоденник читача: за кожен прочитаний текст дитина наклеюватиме малюнок на особливу сторінку. Це стане додатковим мотиватором.

Перетворіть читання на захопливий процес! Спеціально для сучасних дітлахів, які люблять все інтерактивне, ми вигадали книги, схожі на яскраву компʼютерну гру. Серія «Читання з наліпками» одразу ж стала хітом продажу! Книги тренують усвідомлене читання та роблять це весело. Спочатку малюк читає текст, потім виконує завдання за допомогою наліпок. Механічно читати тут не вийде: щоб виконати завдання правильно, треба зрозуміти, про що прочитав.

Зробіть читання пізнавальним. Це нескладно із серією «Читаю про Україну». Дитина не лише потренує навички читання, а й дізнається багато нового про природу нашої країни. Щоб процес не був нудним, читайте книгу по черзі — одну сторінку малюк, іншу — дорослий. А потім поговоріть про прочитане, помрійте, як ви разом поїдете подорожувати нашою неймовірно гарною країною.

І ще кілька порад.

- Бережливе ставлення. Якщо ваш малюк тільки-но навчився складати літери в склади, а склади — в слова, ставтеся до його вміння делікатно й дбайливо. Не вимагайте від дитини надто багато, а хваліть, хваліть і ще раз хваліть.

- Не поспішайте. Нехай етап читання коротеньких слів триває так довго, як цього захоче малюк. Поступово вводьте словосполучення, прості короткі речення. І тільки тоді, коли малюкові буде легко з ними впоратися, переходьте до читання коротеньких текстів.

- Читайте не лише книжки. Читати весело допоможуть нехитрі ігри. Наприклад, можна взяти аркуш паперу і, малюючи кумедних чоловічків, великими друкованими літерами підписувати їхні імена. Імена не обовʼязково мають бути серйозними. Або можна написати на паперових картках назви всіляких предметів в оселі та запропонувати малюкові прочитати написане і розмістити картки у відповідних місцях.

- Використовуйте будь-яку нагоду, щоб почитати.  Просіть сина або донечку читати вивіски, плакати, цінники у крамниці тощо. Це корисне тренування навичок читання  — без жодних спеціальних уроків та занять. Малюк бачить практичну користь від уміння читати, бо тепер він самостійно, без допомоги дорослих, може отримувати безліч нової інформації про навколишній світ.

 

Юлія Каспарова

провідна редакторка відділу Каскад

Товары из этой статьи
Спиннер
Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: