Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Когтій: величний і водночас такий кумедний кіт-прибулець
01.05.2023
Что почитать?

Історія хлопчика Раджа та його дивакуватого хатнього улюбленця Когтія з серії книжок «Когтій» підкорила світ і вже почала завойовувати серця українських читачів і читачок. 

Невгамовний кіт прибув на планету Земля та оселився у будинку Раджевої родини.

Але Когтій мріє будь-що повернутися на рідну планету Лоуток і помститися своїм ворогам, які власне й вигнали його звідти. Дивну назву має планета, еге ж? Слово не випадково нагадує котячий «лоток». Джонні Марчіано та Емілі Ченовет — автори серії книг про кота-прибульця — часто вдаються до гри слів. Тож під час роботи над книгою ми намагалися зберегти авторський стиль і відтворити його якнайкраще нашою мовою.

Найдовше довелося обмірковувати над тим, як назвати головного вусатого героя книги. В оригіналі його звати Klawde (Клауд), адже claw англійською — «кіготь». А цей кіт неабияк пишається своїми кігтями і відчуває насолоду, коли когось дряпає. В українській версії народжувалось чимало ідей щодо імені шановного кота-дряпуна. Лихокіт, Дряпко, Котовисько… — ким він тільки не був, доки одна з паблішерок не запропонувала ім’я Когтій. Так воно й прижилося і, сподіваємося, припало до душі читачам. А ті, хто вже читав першу, а може, й другу частину, знають, що це тільки земне ім’я кота, а на своїй планеті він Пазур Величний.

Імена героїв — далеко не єдине, з чим довелося стикатися під час роботи над книгою, адже вона сповнена своєрідного гумору, яскравих порівнянь, жвавих метафор. Чого тільки варті «лайливі» висловлювання кота в бік людей, яких він називає «безшерстими оґрами», та котів-ворогів, яким він мріє повисмикувати вуса. Звісно, ця злостивість і пихатість Когтія аж ніяк не відлякують від читання і не пропагують насильство. Навпаки, викликають сміх, а згодом дедалі більше закохують у цього самобутнього героя.

Як би Когтій не намагався втекти із Землі, він раз по раз на неї повертається. Як би він не бубонів, що ненавидить людей, він, на власний подив, сумує за Раджем. І хлопчина це відчуває.

Що ж буде далі? Дізнаємося незабаром. Адже на читачів чекають дві нові книги серії! В одній — коту буде ой як непереливки, адже доведеться змагатися ні з ким іншим, як із собакою — космічним рейнджером. А в іншій — Когтій збере армію зазомбованих білок, використавши Раджеві окуляри віртуальної реальності.

Чи зможе вусатий воєвода протистояти собаці-супернику і чи повернеться він нарешті на рідну планету? Хтозна. Одне ми знаємо напевно: познайомившись із Когтієм, ви станете краще розуміти котів. І, можливо, навіть іноді читатиме їхні думки, коли вусань захоче вас дряпнути або ж, навпаки, обвити вашу ногу своїм любим хвостом.

Приємного читання і веселих пригод разом із невгамовним Когтієм!

 

Наталя Мусієнко,

літературна редакторка ВГ «Каскад»

Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: