Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Малюємо пальчиками: розвиваємо уяву, моторику й розумові здібності малюка
09.02.2024
Советы родителям

Напевно, ви багато разів чули про те, наскільки корисне пальчикове малювання для малюків. То чого ж ми чекаємо? Готуймо фарби, запасаймося терпінням і берімося до найперших, найнезвичайніших, найзворушливіших творчих занять!

Навіщо малюкові малювати фарбами? А й справді, навіщо? Малюючи, дитина отримує досвід, який не можна порівняти з жодним іншим. Так вона досліджує світ, здійснює перші відкриття, дізнається про кольори й форми. Для малюка змішування фарб — справжнє диво. Ось фарба жовта, ось синя... Звідки ж узялася зелена? А ще творчість для нього — це спосіб створити щось своє, відчути себе незалежним.

Чому пальчиками? Пальчикове малювання — один із найкращих способів розвитку дрібної моторики. А разом із нею — і головного мозку малюка, адже дрібні рухи пальців стимулюють розумову діяльність. Під час пальчикового малювання задіяно і зір, і моторику, і координацію рухів. Дитина розвиває мовлення, фантазію, уяву. А ще під час малювання активно й скоординовано розвиваються обидві півкулі головного мозку.

Коли розпочинати? Просто сьогодні! Головне, щоб і у вас, і у малюка був гарний настрій. Але для того, щоб настрій і надалі залишався чудовим, не забувайте про деякі особливості занять із маленькими дітлахами. По-перше, не сприймайте заняття надто серйозно. Ставтеся до них як до експерименту: вийде — добре, не вийде — теж не біда! По-друге, будьте готові відмивати від фарби не лише свого маленького творця, а й усе довкола.

Чим малювати? Найкраще підійдуть спеціальні пальчикові фарби. Їхня головна перевага — безпека. Навіть якщо малюк надумає скуштувати такі фарби, біди не буде. Але можна використовувати й звичайну гуаш. Помістіть небагато гуаші різних кольорів у капронові кришки або на блюдця й трохи розведіть водою.

Як організувати заняття? Як ви думаєте, що насамперед зробить малюк, коли занурить пальчик у баночку з фарбою? Правильно, скуштує її на смак! Тому уважно стежте за маленьким творцем, щоб він не ум’яв матеріали для творчості. Маленькі дітлахи дуже непосидливі. Якщо вам вдалося помалювати з донечкою або синочком принаймні п`ять хвилин — чудово! Якщо три — теж непогано. А щоб мінімізувати шкоду, заподіяну бурхливою творчістю, заздалегідь підготуйте місце для малювання й одягніть малюка в одяг, який не шкода забруднити.

Беремося до справи. Спробуйте різні методи малювання пальчиками.

Калюжки. Налийте на аркуш кілька «калюжок» фарби 2-3 кольорів. Візьміть пальчик малюка, занурте в «калюжку» й поводіть по паперу. Незабаром малюк буде самостійно водити ручками по аркушу, а фарби змішуватимуться між собою, утворюючи абстрактні яскраві візерунки.

Хльоп-хльоп! Нехай малюк опустить у фарбу всю долоню й поплескає по аркушу. Хльоп-хльоп! Ось як яскраво та красиво вийшло!

Печатки. Дайте малюкові шматочки поролонової губки. Маленький художник зможе розмащувати фарбу по паперу й ставити відбитки.

Пальчикові малювалки. На допомогу мамам маленьких митців ми створили спеціальні пальчикові малюнки для найменших. Якщо ви не завжди маєте ідеї того, що і як малювати, просто розгортайте книжку й пропонуйте малюкові виконувати завдання з неї. А веселі віршики й забавлянки на її сторінках зроблять справу ще веселішою!

Веселої й корисної вам творчості!

 

                                                                                                                            Юлія Каспарова

Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: