Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Малюк не хоче слухати книжки. Що робити батькам?
21.09.2023
Советы родителям

Ви купили нову чарівну дитячу книжку з казками або віршами й уже уявляєте, як ваше маленьке янголятко сидітиме поряд, затишно притиснувшись до вас, і слухатиме чарівні історії. Та де там! Малюк ні в яку не слухає читання. І навіть не бажає роздивлятися малюнки! Знайома ситуація?

Не варто перейматися! Нелюбов сина чи доньки до книжок — явище тимчасове. Найчастіше його причини криються в тому, що…

Нецікаво? Для маленької дитини важлива мотивація, будь-яка справа має бути їй цікавою. Намагайтеся розібратися, які теми найбільше цікавлять саме вашого карапуза. Когось машинки, когось звірята. Коли визначитеся з уподобаннями малюка, вам буде легше підібрати книжку на його смак.

Просто такий вік? Можливо, малюк відмовляється слухати читання тому, що пропоновані книжки не підходять йому за віком. Для найменших слухачів підійдуть книжки-іграшки й зовсім короткі, ритмічні, прості за змістом віршики про звірят, машинки, іграшки, комах, сонце тощо. Тобто про те, з чим малюк уже стикався у своєму житті. Також спробуйте читати крихітці коротенькі казки, написані простими словами, з нескладним сюжетом.

Бракує витримки? Якщо дитина погоджується послухати казку, але здатна всидіти поряд з вами лише хвилинку, можливо, причина в недостатній концентрації уваги. І це абсолютно нормально! Маленький шустрик може зосереджувати увагу на якомусь одному занятті дуже нетривалий час. Зазвичай,всього кілька хвилин. Читайте малюку часто й потроху. Зростаючи, ваш малюк ставатиме більш посидючим, і слухатиме книжки набагато довше та з більшим задоволенням.

Матуся припускається помилки? Іноді ми самі можемо відбити в малюка бажаннядо читання книжок своєю не зовсім правильною поведінкою. Насамперед, коли ви читаєте дитині, не утримуйте її біля себе силоміць. Хоче слухати й одночасно бігати кімнатою чи стрибати — нехай рухається! Зрештою, рухлива гра —теж корисне заняття! І ще невідомо, що для малюка в цьому віці важливіше!

Відволікає від цікавої справи? Не починайте читання, коли дитина зайнята якоюсь іншою цікавою справою. Нехай книжки та все, що з ними пов'язане, асоціюється у крихітки лише з позитивними емоціями!

Занадто часто? Якщо раніше малюк залюбки слухав книжки, а потім раптом перестав, проаналізуйте ситуацію. Можливо, ви «перегодували» його читанням, використовуючи книжки для гри й занять надто часто? Все добре в міру. Якщо це так, просто зробіть перерву.

Нудно? Зверніть увагу на те, як саме ви читаєте малюкові, з яким настроєм. Щоб зацікавити дитину, важливо, щоб і мама відчувала зацікавленість. Якщо мама монотонно бурчить віршик собі під ніс, сприймаючи читання як прикру необхідність, навряд чи малюку це сподобається. А от якщо мама сповнена ентузіазму, читає емоційно, виразно, змінюючи тембр голосу залежно від того, зайчик це говорить чи вовк, шансів зацікавити доньку чи сина читанням буде набагато більше.

Набридло? Аможе, малюкові просто набридлиякісь конкретні книжки? Іноді пропонуйте дитині нові видання. А старі на якийсь час прибирайте геть з очей.

І якщо ви саме зараз задумалися про покупку нових книжок, зверніть увагу на серію «Перші кроки».

У книжках серії є все, що подобається малюкам:

- прості веселі віршики;

- яскраві зрозумілі малюнки;

- велика різноманітність розвивальних тем;

- вирубка, яка допоможе швидко знайти улюблену сторінку;

- пружина, завдяки якій сторінки легко перегортаються;

- міцний щільний картон.

 

Юлія Каспарова,

провідна  редакторка

Товары из этой статьи
-20%
Времена года. Первые шаги
Каспарова Ю.В.
150,00
120,00
-20%
Прогулянка. Перші кроки
Каспарова Ю.В.
150,00
120,00
-20%
В зоопарке. Первые шаги
Каспарова Ю.В.
150,00
120,00
-20%
Азбука. Первые шаги
Каспарова Ю.В.
150,00
120,00
Цвета. Первые шаги
Каспарова Ю.В.
150,00
Спиннер
Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: