Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Розвиток тактильної чутливості в немовлят
27.09.2023
Советы родителям

Чому важливо розвивати тактильну чутливість малюка? Тому що обмацування предметів є не менш важливим способом вивчення світу, ніжінші. На дотик малюк може визначити розміри предмета, матеріал, з якого той зроблений, відчути структуру поверхні, температуру, оцінити вагу. Всі ці важливі знання доповнюють інформацію, одержану за допомогою зору.

Є багато способів розвитку тактильної чутливості. Ми ж поговоримо про те, як у цьому можуть допомогти книжки-іграшки.

Торкаємося пальчиками. Пропонувати малюкові книжки-картонки можна вже з тримісячного віку, як тільки він навчиться достатньо довго тримати голову, лежачи на животі. Покладіть малюка на животик і помістіть перед ним розгорнуту книжку. Спочатку він просто розглядатиме ілюстрації, що стимулюватиме зір. А трохи пізніше почне водити по малюнках пальчиком і долонькою. Все це — чудові вправи для розвитку тактильної чутливості й моторики.

Для розглядання малюнків підійде серія «Смарт-книга». Ілюстраціїна її сторінках яскраві та зрозумілі малюкові. Книжки мають досить великий формат і виготовлені з картону.

Гортаємо сторінки. Щойно пальчики малюка трохи зміцніють, а ручки стануть більш вправними, малюк почне не просто розглядати малюнки, а навчиться брати книжку дорук, крутити й роздивлятися її з усіх боків, перегортати сторінки. Можна давати дитині книжки, коли вона сидить у вас на колінах або грається самостійно.

Книжки серії «Перші кроки» відмінно підійдуть не лише для розглядання. Завдяки пружині, вирубцій щільному картону малюк швидко навчиться самостійно перегортати сторінки. А ви тим часом зможете почитати йому веселі ритмічні віршики.

Різні матеріали. Маленькому горобчику буде корисно познайомитися з матеріалами, що мають різні текстури. Тактильні відчуття важливі для розвитку пам'яті, уяви, креативності та, звісно, вони впливають на розвиток мовлення. Тому малюкові будуть корисні книжки-іграшки різних форм зі вставками з різних матеріалів. Такі книжки можна не лише читати, з ними можна ще й погратися: погладити м’яке хутро котика, провести пальчиком по рифленій доріжці. Книжку-машинку малюк возитиме і примовлятиме«бі-бі», картонку у вигляді зайчика покладе поруч із собою в ліжечко.

Отвори й опуклі елементи. Коли малюк торкається якогось предмета, обмацує його, мозок запам'ятовує відчуття, отримані за допомогою пальчиків. І коли наступного разу маленька людина побачить той самий предмет, вонавже уявлятиме, який він на дотик. Книжки, у яких є отвори йусілякі опуклі елементи, не тільки цікаві малюкам, а ще й корисні з точки зору розвитку тактильної чутливості та сенсорики. Вони знайомлять дітлахівіз формою й розміром, дарують різні відчуття при контакті з різними частинами сторінок.

Зверніть увагу на серію «Перші слова». У книжках є не лише малюнки, що розвивають кругозір, а й отвори та приклеєні об'ємні елементи простих форм. Розглядаючи книжку, заохочуйте малюка торкатися пальчиками опуклих елементівй отворів, водити по них долонькою, обмацувати.

Ще одна гарна серія з вирубкоюй опуклостями — «Пікабу». Розглядайте книжки разом із малюком, торкайтеся пальчиками звірят, шукайте, куди ж вони заховалися.

А ще книжки-іграшки з раннього віку привчають малюка до спілкування з книгою. Спочатку книжки-іграшки,а потім і «серйозніша» література.

Веселих вам ігор та читання!

 

Юлія Каспарова

Товары из этой статьи
-20%
100 перших слів. Смарт-книги
Трофимова К.А.
125,00
100,00
-20%
Времена года. Первые шаги
Каспарова Ю.В.
150,00
120,00
-20%
Прогулянка. Перші кроки
Каспарова Ю.В.
150,00
120,00
-20%
В зоопарке. Первые шаги
Каспарова Ю.В.
150,00
120,00
-20%
Моє любе кошеня
Пуляева Е.О.
285,00
228,00
-20%
Пікабу. Візерунки тварин
Санжа Сильвия
255,00
204,00
-25%
Пікабу. Форми
Маркова И.С.
255,00
191,20
Спиннер
Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: