Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Скандер та викрадення однорога
28.09.2023
Что почитать?

«Однороги аж ніяк не казкові створіння, це чудовиська зі страшенних кошмарів».

Ось з такого інтригуючого інтро починається історія про тринадцятирічного хлопчика Скандера Сміта з Материка. Одразу хочеться пошвидше розібратися, чому раптом однороги так лякають і чому у такому випадку це зовсім не лякає самого Скандера, який відчайдушно мріє одного дня стати вершником призначеного йому однорога. Стільки питань, стільки питань…

Та перш ніж жонглювати відповідями на них в контексті огляду цієї фентезі історії, зазначу: для мене критерієм класного підліткового фентезі є те, що читати його із захопленням можуть і ті, хто вже давно виріс з підліткових футболок та носить кеди не щодня, а тільки на пробіжку.

 

«Скандер та викрадення однорога» письменниці А. Ф. Стедмен (видавництво «Ранок») — саме таке фентезі, яке можна рекомендувати до читання і 13+, і 25+ і далі-далі за шкалою віку. Це перша частина трилогії. Вона знайомить читача з хлопцем на ім'я Скандер Сміт, що мешкає на Материку разом із батьком та сестрою Кенною. Як і всі тринадцятилітки, Скандер мріє скласти особливий іспит, що дозволить йому потрапити на Острів до Брами Розплідника. Адже тільки так можна стати вершником однорога, володарем однієї зі стихій (вогню, води, землі чи повітря) та врешті-решт взяти участь у легендарному змаганні — Кубку Хаосу.

Скандер одержимий цією метою, адже це його єдиний шанс вирватися з Материка, і, ставши шанованим та заможним вершником, допомогти своїй родині. Сестра Скандера Кенна не змогла скласти іспит та попрощалася зі своєю мрією. Тож Скандер фактично є останньою надію їхньої родини.

 

Та напередодні іспиту починають відбуватися вкрай тривожні події: під час останнього Кубку Хаосу на Арені з'являється той, кого кличуть Ткачем. Вершник дикого однорога та володар забороненої п'ятої стихії — Стихії Духа. Він викрадає Молодого Сніговія, однорога легендарної вершниці Аспен Макґрет. А ще лишає попередження про те, що плани його лихі та несуть загрозу не лише Острову, а й Материку. 

У школі тільки й розмов про Ткача та викрадення Молодого Сніговія. Наближається важливий для Скандера та інших тринадцятиліток день: час іспиту. Та от халепа: прямо у день іспиту викладачка школи завертає хлопця та каже, що він не може складати іспит. Ба більше: йому заборонено це робити. Скандер у розпачі, його надії та сподівання стати вершником, розбиваються на друзки. Та опічночі того ж дня до квартири номер 207 родини Смітів стукає таємнича представниця Офісу зв'язку з вершниками — Аґата. Вона каже, що Скандер може потрапити до Брами Розплідника без результатів іспиту. Оскільки він — особливий та стати вершником однорога його доля, він мусить зробити це попри все.

 

Життя хлопця робить запаморочливий стрибок. Він вирушає у подорож із таємничою вершницею, аби потрапити на Острів, стати вершником чорного однорога на ймення Талан Пройдисвіта, знайти вірних друзів та звісно ж зустріти небезпечних ворогів. Скандер виявить, що він дійсно є особливим, адже його обере заборонена стихія Духа.

Але поки Скандер перебуватиме у Гнізді (місці, де навчаються юні пуцьвірінки, майбутні вершники), ця особливість стане для нього не нагородою, а небезпекою. Адже стихія Духа давно перебуває поза законом. Ба більше — один з її представників Ткач продовжує наскоки на Острів, плануючи лихе: прорватися на Материк. Скандер та його друзі — Фло, Боббі та Мітчелл, разом з їхніми однорогами мають розібратися у всьому та стати на заваді кошмару, який несе із собою Ткач. Але наскільки це під силу чотирьом тринадцятиліткам?

 

Книга захоплює та не відпускає до останньої сторінки. Ти навіть не помічаєш, що поважний обсяг у 413 сторінок робить «пуф», і ти вже у фіналі пригод першої частини. Здається, що тебе навіть трошки хитає, бо ж це саме ти кілька хвилин тому гасав небом на спині крилатого однорога та змагався з запеклими супротивниками, сили яких набагато потужніші за твої.

Трошки про авторку «Скандер та викрадення однорога»: для британської письменниці А. Ф. Стедман трилогія про Скандера є дебютом. Перш ніж зосередитися на письменництві, авторка працювала в юриспруденції, поки не зрозуміла, що тут у цій галузі мало магії.

 

Історія про Скандера написана в дусі динамічних пригод Персі Джексона від Ріка Ріордана, тому прихильникам цієї саги вона особливо припаде до смаку. «Скандер та викрадення однорога» спирається на власну міфологію та легенди, які оригінально трактують походження однорогів. +150100 до атмосферності пригоди додає карта на нахзаці (задньому форзаці) книги. На ній можна побачити Острів та його головні локації: Гніздо, Арену, Чотирню тощо.

 

Післясмак від історії магічно-мрійливий та дуже хочеться познайомитися із продовженням пригод Скандера, Талана Пройдисвіта та його друзів. А ще хочеться позирати на свою долоню. Бо чи не проступив на ній часом шрам у вигляді чорного кола із п'ятьма дотичними лініями, які простягаються до кінчиків кожного пальця. Шрам, який означає — ну що, вершнику однорога, готовий до пригод?

Товары из этой статьи
Спиннер
Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: