Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
730 днів повномасштабної війни: як видавництво «Ранок» працює попри всі виклики
23.02.2024
Жизнь нашего издательства

Від початку повномасштабного вторгнення минуло вже два роки. За цей час українське суспільство не просто вистояло, а згуртувалося та показало, що може й далі працювати й розвиватися навіть у такий небезпечний час. Безперервно продовжує створювати нові книги та підручники і «Ранок», один із лідерів видавничої галузі України. Про те, як видавництво вистояло в перші дні війні, як відновлювало свої робочі процеси, які зміни відбулися та чого досягло — розповів генеральний директор видавництва «Ранок»Віктор Круглов. 

 

Про перші виклики

24 лютого 2022 року — початок повномасштабного вторгнення. У перші дні практично всі процеси в країні паралізувалися. Однак співробітники видавництва «Ранок» за можливості продовжували працювати навіть тоді. Майже відразу у вільний доступ виклали всі підручники та кілька дитячих видань електронного формату, щоб діти могли продовжувати читати та навчатися. У бомбосховищах та метро «ранківці» безкоштовно роздавали свої книжки. Паралельно працівники створили спільний чат, щоб підтримувати зв’язок одне з одним у такий складний час, а Віктор Круглов, генеральний директор видавництва, записав відеозвернення до своїх співробітників, у якому закликав всіх триматися разом.

Через певний час постала необхідність повноцінно відновлювати роботу. Але з війною прийшли і виклики: питання безпеки працівників, логістичні проблеми, нестача матеріалів.

«Викликів було багато. Це і безпека співробітників, це і безпека процесів, це і питання як відійти від загрози фізичного знищення книжок. Зрозуміло, що ми всі ці виклики вирішували поступово. В першу чергу — безпека співробітників. Багато хто переїхав з Харкова до Києва, до Львова, де в нас відкриті офіси. Це посприяло розширенню роботи видавництва та розширенню новим контактам», — зазначає генеральний директор Віктор Круглов.

Хтось із працівників пішов до лав Сил оборони, а хтось почав волонтерити. Багато співробітників переїхали в інші міста країни, а дехто навіть виїхав за кордон. Допомагала з евакуацією корпорація «Ранок». Окрім співробітників, автобусами школи «Ранок» вдалося вивезти й понад 500 дітей з інтернату для слабозорих — Харківського спеціального навчально-виховного комплексу імені В. Г. Короленка.

Доводилося вивозити з Харкова й книжки. На початку повномасштабного вторгнення через ворожий обстріл постраждав найбільший склад видавництва. Вцілілі видання перевезли до резервних складів у Києві, Луцьку та Львові. Останній є складом, де видавництво сьогодні зберігає найбільше своїх видань.

 

Про відновлення роботи

Дуже швидко видавництво повноцінно відновило свою роботу. Вже у квітні 2022 року почалося відвантаження замовлень зі складів, доставка здійснювалася навіть за кордон. Більшість працівників перейшли на дистанційну роботу. Як стверджує Віктор, певною мірою видавництво було готове до віддаленого формату: ще під час пандемії всі документи та файли почали додатково завантажувати на хмарне середовище, щоб співробітники могли працювати з ними з дому.

«У нас дуже багато додалося процесів у плані диджиталізації. Наприклад, угоди з авторами ми підписуємо зараз в електронному вигляді, ці угоди зберігаються в електронному форматі. Така підготовка була і завдяки ковіду, тому що тоді ми перелаштували свої процеси на дистанційний формат. Ми маємо спеціальні програмні інструменти, які дозволяють працювати над контентом навіть тоді, коли працівники з різних причин не можуть зібратися в одному офісі, хоча б тому, що знаходиться в різних місцях», — каже Віктор Круглов.

Зараз головний офіс знаходиться в місті Київ. Співробітники, які проживають у столиці, можуть приходити до офісу, однак більшість працівників продовжують працювати віддалено з різних областей країни.

Почалася й активна співпраця видавництва з міжнародними партнерами. Наприклад, ще на початку війни «Ранок» розіслав файли своїх підручників до іноземних поліграфічних підприємств, щоб швидко відновити друк навчальних видань. Так, книжки друкувалися в Румунії, Британії, Польщі та інших країнах. Щоб підтримати українців, які вимушено переїхали за кордон, «Ранок» організував постачання власних книг до закордонних бібліотек, а також уклав угоди з іноземними освітніми видавництвами щодо розміщення на їхніх сайтах своїх безкоштовних навчальних матеріалів.

Також видавництво запустило акцію «Добра книжка», метою якої було збір книжок для дітей з деокупованих територій. Загалом корпорація «Ранок» регулярно проводить благодійні збори й акції для допомоги нашим захисникам і тим, хто постраждав від війни. Так, наприклад, до Дня книгодарування цього року видавництво передало в межах акції «Янгол Миколая» нові книги Центральній дитячій бібліотеці ім. Петра Панча у Харкові, що постраждала від ворожого обстрілу.

Оновило видавництво й підхід до випуску навчальних видань: кожний підручник має доповнення у вигляді електронної платформи IZZI. Електронні матеріали — це вимога часу, оскільки багато шкіл працюють дистанційно, а частина дітей виїхала за кордон. Так, на платформі IZZI розміщуються методичні коментарі, навчальні плани, презентації до уроків. Також учителі можуть долучатися до створених «Ранком» чатів, у яких відбувається обмін досвідом та неформальне спілкування.

Як каже директор видавництва Віктор Круглов, продовжувати працювати над навчальними виданнями, покращувати їх зараз особливо важливо. «Війна рано чи пізно закінчується, і зрозуміло, що відновлювати, відбудовувати країну будуть ті, хто сьогодні навчається в школі. Тому дуже важливо, щоб діти знали і іноземні мови, і практичні науки, і історію України. Саме тому важливо видавати підручники. У двадцять другому році наші редактори навіть у бомбосховищах продовжували працювати й готували підручники для п’ятих, шостих класів НУШ. Тому що зрозуміло, що підручник робиться не протягом одного чи двох місяців, він робиться роками. Зараз ми, наприклад, працюємо вже над підручниками для восьмого, для дев’ятого класу, тому що ми всі розуміємо важливість цієї роботи», — ділиться думками він.

Окрім підручників, видавництво видає й іншу літературу для дітей і підлітків та дорослих. Наприклад, у вересні 2022 року вийшов комікс «Привид Києва», а у квітні 2023 року — перший комікс про пса Патрона «Пес Патрон і шкарпетковий монстр». Обидва видання стали хітами. Кілька коміксів про «Привида Києва» підписав колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, їх розігрують на аукціонах. Отримані кошти йдуть на підтримку захисників України.

 

Про нові книги про війну

«Привид Києва» та «Пес Патрон» — не єдині видання про війну в Україні. У видавництві були надруковані «Підвальні хроніки» Ірини Потапенко, «Врятувати березень» Андрія Кокотюхи, «Чернігів-2022» Олени Грицюк, комікс «Позивний Кіт» Мацуди Джюко, «Дім» Катерини Тихозорої та інші. Війна змінила фокус до книжок, а тому такі видання сьогодні як ніколи є актуальними. Читачі, навіть наймолодші, почали більше цікавитися тими сумними реаліями, у яких вони живуть. Тож розповідати дітям про війну важливо, і найкраще донести інформацію про події сьогодення зможе саме художня книжка.

Сьогодні до таких видань найбільше прикута увага як і в Україні, так і за кордоном. Книги «Врятувати березень» і «Дім», наприклад, були відзначені премією Лесі Українки: перша у номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва», друга — за художнє оформлення Олександра Продана. Книжка Катерини Тихозорої «Дім» також отримала популярність за кордоном — ліцензію на її перевидання купило кілька іноземних видавництв.

 

Загалом ж «Ранок» продовжує працювати попри всі виклики, що постали перед видавництвом за час повномасштабного вторгнення. Як зазначає Віктор Круглов, з війною у видавництва з’явилися нові пріоритети.  

«У нас є кілька пріоритетів. Пріоритетним є полегшити роботу вчителя. Це і методичні матеріали, і тести з автоматичною перевіркою, і презентації до уроків. Другий пріоритет — це зацікавити учнів. Наприклад, до створення підручника з історії ми запросили журналіста, дослідника, автора і продюсера історичних проєктів Акіма Галімова, щоб ми записали короткі відео і цікаві ролики до кожного параграфа підручника. Ну і третій пріоритет — це безпека всіх наших складових у роботі. У першу чергу, це безпека людей. Тому ми плануємо максимально перевести всі менеджерські процеси в цифровий формат для того, щоб працівники якнайменше збиралися в офісах і щоб мали можливість працювати з будь-якої точки світу», — ділиться він. 

Команда має багато планів, і робота над головною місією — допомагати вчитися і навчати та популяризувати читання — триватиме. Тож продовжуємо наполегливо працювати з відданістю нашим цілям та вірою в перемогу!

Товары из этой статьи
Спиннер
Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: